​De mai bine de un deceniu se vorbește despre nevoia construirii unui tunel feroviar pe sub Dunăre la Budapesta, pentru ca tot mai mulți oameni să folosească trenul. Ei bine, Comisia Europeană a acordat țării vecine un grant pentru realizarea studiului de fezabilitate referitor la construcția unui tunel între două dintre gările importante ale capitalei ungare, scrie hotnews.ro.

Tunelul ar urma să lege gările Kelenföld și Nyugati între care sunt 6-7 km, iar drumul cu mașina durează 15-20 de minute când nu este aglomerat și peste 40 de minute când este aglomerație extrem de mare.

Între cele două gări se fac 25-30 de minute cu transportul în comun, dar un tunel ar simplifica lucrurile și ar însemna că cei care vin cu trenul din zona localităților apropiate de Budapesta pot ajunge mai rapid în zona centrală. Se estimează că traficul feroviar ar putea crește cu 70% după ce tunelul va fi gata și se vor face lucrări de extindere și la gara Nyugati.

Cele mai importante gări din Budapesta sunt Keleti, Nyugati, Kelenfold și Deli, iar capitala ungară are multe trenuri directe de lungă distanță spre orașe precum București, Berlin, Hamburg, Praga, Belgrad, Varșovia și Zagreb.

Ajutor pentru maghiarii din afara Ungariei

Guvernul ungar face tot ceea ce îi stă în puteri pentru ca maghiarii care trăiesc peste graniţele Ungariei să poată prospera pe pământul lor natal. Doar pachetul de programe sociale destinat regiunii Transcarpatia din Ucraina are un buget de 2,56 de miliarde de forinţi.  Guvernul din Ungaria a anunţat, în iulie, pachetul de programe sociale destinat regiunii Transcarpatia din Ucraina, care a fost extins cu noi elemente şi care beneficiază de un buget de 2,56 de miliarde de forinţi.

Dintre maghiarii care trăiesc peste graniţele Ungariei, cei din Transcarpatia sunt cei mai vulnerabili, însă guvernul ungar face tot ceea ce îi stă în puteri pentru ca aceştia să poată prospera pe pământul lor natal, a subliniat secretarul de stat ungar responsabil pentru politică naţională, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri, la Budapesta.

15.000 de persoane au beneficiat de completări la salariu
Astăzi, în Transcarpatia, nu există vreo pătură a societăţii pe care guvernul maghiar să nu o susţină în vreun fel: de sprijin financiar beneficiază, de exemplu, profesorii care predau în limba maghiară, profesorii de la şcolile de artă şi muzică, personalul medical, cei din mass-media, bibliotecarii, actorii şi artiştii care îşi desfăşoară activitatea în limba maghiară, a adăugat Árpád János Potápi.

În 2015, pachetul de programe sociale pentru maghiarii din Transcarpatia a început cu un buget de 791 de milioane de forinţi, iar anul acesta, suma disponibilă este de 2,56 de miliarde de forinţi. Anul trecut, de acest sprijin (completări ale salariului) au beneficiat aproape 15.000 de persoane care desfăşoară activităţi importante din punctul de vedere al politicii naţionale, iar anul acesta este de aşteptat ca numărul acesta să crească, a spus oficialul ungar.