Guvernatorul băncii centrale este un apropiat al premierului Ungariei. Situaţia îi face pe mulţi să creadă că e de fapt o strategie a lui Viktor Orban de a controla presa, scrie agenţia Reuters, potrivit digi24.ro.

Compania New Wave a fost înfiinţată acum trei ani cam în aceeaşi perioadă în care Gyorgy Matolcsy a fost numit la conducerea Băncii Naţionale a Ungariei şi, contrar contextului economic dificil, s-a dezvoltat rapid.

Progresul se datorează în mare parte, scrie Reuters, finanţărilor primite tocmai din partea băncii naţionale: echivalentul a două milioane de dolari. Banii erau meniţi să sponsorizeze programe informative despre economie şi finanţe. Doar că celelalte mass-media care au beneficiat de granturi pentru proiecte similare au primit şi de 80 de ori mai puţini bani. New Wave controlează unul dintre cele mai importante site-uri de ştiri din Ungaria.

"Se pare că anumite persoane publice apropiate Guvernului şi Băncii Centrale şi-au clădit imperii media mai ales în spaţiul on-line, pentru că acolo Fidesz (partidul condus de Viktor Orban – n.r.) nu are foarte multă influenţă", spune Agnes Urban, analist media.