Vorbind despre pactul fiscal pe care 25 din cei 27 de lideri europeni îl vor semna la Bruxelles, Orban a spus că Ungaria nu va trebui să respecte în totalitate regulile pactului până când nu va adera la zona euro, lucru care nu este posibil să se întâmple înainte de 2018. ‘Chiar şi cele mai optimiste prognoze spun că Ungaria nu va fi în măsură să adere la euro înainte de 2018’, a spus Viktor Orban.

Referindu-se la propunerea de săptămâna trecută a Comisiei Europene vizând suspendarea sumei de 495 milioane de euro din angajamentele privind fondurile de coeziune pentru Ungaria ce devin efective la 1 ianuarie 2013, Viktor Orban a apreciat că este vorba de o chestiune de natură tehnică urmând a fi rezolvată în scurt timp.

Separat, secretarul de stat în Ministerul ungar al Economiei, Zoltan Csefalvay, a declarat că Ungaria se aşteaptă să semneze un acord de tip prevenitv cu Fondul Monetar Internaţional în al doilea trimestru al acestui an. Potrivit lui Zoltan Csefalvay, remarcile analiştilor potrivit cărora negocierile cu FMI se vor finaliza la finele lunii iunie sunt ‘mult prea pesimiste’, adăugând că este în interesul tuturor părţilor să se ajungă rapid la un acord.
SURSA: Agerpres