Săptămâna trecută a fost lansată oficial producția de motoare electrice la unitatea Audi din Győr. Motoarele electrice sunt produse pe o suprafață de 8.500 de metri pătrați, în baza unui concept inovator de producție: asamblarea modulară. „Compania a investit o sumă de două cifre de ordinul milioanelor pentru a construi și echipa unitatea de producție. În prezent, în această divizia nouă, lucrează circa 100 de persoane”, au declarat oficialii Audi.

Capacitatea actuală de producție este de aproximativ 400 de motoare electrice pe zi și poate fi crescută treptat. În prezent, circa 100 de persoane lucrează în această nouă divizie, iar numărul lor urmează a fi crescut la peste 130 până la finele anului. Producția funcționează într-un singur schimb, dar, în curând, se va trece la un sistem în trei schimburi.

Conform Audi, motorul electric asamblat la Győr are numeroase caracteristici de ultimă oră. Angajații produc două sisteme electrice de antrenare a punților pentru fiecare Audi e-tron, deoarece sunt antrenate atât puntea fată, cât și puntea spate… conform bunei tradiții quattro. Instalațiile de producție, roboții, precum și stațiile de bulonare și măsurare sunt instalate în poziții fixe, dar nu sunt legate între ele cu o bandă lineară. În schimb, angajații produc sistemele de propulsie în baza metodei modulare, în insule de producție. Deși există o succesiune predefinită a pașilor de asamblare, sistemul modular permite căi ramificate și mai multă libertate de acțiune în procesul de producție. Componentele sunt transportate la stațiile de lucru de către vehicule fără șofer, controlate de sisteme IT inteligente. În paralel cu divizia de producție, Audi Ungaria a instalat și trei bancuri de testare pentru motoare electrice.

Audi Ungaria a produs anul trecut 1.965.165 de motoare, compania fiind astfel unul dintre cei mai mare producători de motoare din lume. La fabrica din Győr au fost produse în 2017 șase tipuri diferite de motoare alimentate cu benzină şi trei tipuri de motoare diesel, cu puteri între 86 CP și 639 CP. Circa 6.000 de angajați produc zilnic aproximativ 9.000 de motoare care ajunga la 32 de unități de producție ale grupului Volkswagen.

Conform Hungarian Investment Promotion Agency (HIPA), Audi Hungaria a devenit cel mai mare investitor străin din țară, din 1993 divizia germană a grupului Volkswagen investind în țara vecină circa opt miliarde de euro. Pentru comparație, cel mai mare grup auto prezent în România, Renault, a investit aici circa 2,8 miliarde de euro, iar Ford a depășit 1,2 miliarde de euro.

 

Pe lângă cele 33,3 milioane de motoare produse la uzina maghiară, Audi produce în Ungaria modelele A3 Limuzină, A3 Cabriolet, TT Coupé, TT Roadster și Q3. Din 1998, nu mai puțin de 1,2 milioane de vehicule au ieșit de pe liniile de asamblare ale Audi Hungaria Zrt.

Pe lângă Audi, în Ungaria sunt produse și modele ale mărcilor Mercedes-Benz și Suzuki.