Ungaria, calul troian al Chinei. Cum și-a lăsat China amprenta în țara vecină

Așadar, un campus al Universității Fudan din China urmează să fie construit la Budapesta. Nimic rău până aici, însă, potrivit Euractiv, criticii spun că viitorul campus ar putea fi considerat un risc pentru securitatea națională.

Centrul de jurnalism de investigație, Direkt36, a arătat că Universitatea Fudan are legături strânse cu serviciile de informații chineze. Mai mult  decât atât, în 2011, universitatea a lansat propria școală de spioni. Un alt motiv pentru care criticii sunt de părere că un astfel de campus nu este o idee bună, este faptul că Universitatea Fudan este considerată școala de elită a Partidului Comunist, având în vedere că cel puțin un sfert dintre studenți fac parte din partid.

Cine a negociat, de fapt, parteneriatul

Pentru a afla mai multe detalii despre parteneriatul dintre Ungaria și China, membrii Comitetului de Securitate Națională din Parlament a cerut explicații Guvernului în legătură cu acest subiect dar nu au primit niciun răspuns.

Așadar, nu se știe cine a negociat parteneriatul sau facă acesta a trecut sau nu printr-un control de securitate. În plus, nici motivul din spatele opacității nu este cunoscut.

Ministrul ungar de Externe a ieșit la înaintare

De cealaltă parte, ministrul ungar al Afacerilor Externe a ținut să precizeze că Universitatea Fudan este una dintre cele mai mari universități din lume și că ratarea acestei oportunități ar fi o prostie. Declarația sa s-a dovedit a fi controversată pentru că Guvernul de la Budapesta a creat o lege specială care a forțat Universitatea Centrală Europeană să părăsească țara. Și aceasta, precum Universitatea Fudan, era considerată o instituție de prestigiu.

În ceea ce privește locația unde va fi construită instituția, aceasta se suprapune cu zona unde trebuia construit așa numitul Oraș al Studenților, un nou cartier al capitalei ungare care ar fi trebuit să găzduiască mii de studenți.

Orașul studențesc a fost un proiect guvernamental agreat de municipalitatea din Budapesta, ambele părți aprobând planurile moderne elaborate de o firmă de arhitectură norvegiană. Cu toate acestea, acordul aproape idilic dintre guvern și municipalitate a fost perturbat de știrile privind mutarea Universității Fudan în aceeași zonă. Primarul Budapestei spune că sub nicio formă n-ar fi de acord ca firmele chineze să construiască giganți de beton dintr-un împrumut chinez,  într-un loc care era menit să rezolve problemele de cazare ale studenților maghiari.

China își lasă amprenta asupra Ungariei

Criticii sunt de părere că Universitatea Fudan este cea mai evidentă manifestare a amprentei Chinei în Ungaria. Balkan Insight citează un raport și spune că proiectul de 1,5 miliarde de euro va avea condiții similare cu celelalte proiecte promovate de China în Europa de Est și Africa. Va fi finanțat printr-un împrumut de 1,5 miliarde de euro luat de statul ungar de la Banca de Dezvoltare a Chinei și va fi construit doar cu muncitori chinezi, dar și cu materiale trimise din China.

Ceea ce se petrece acum în Ungaria îi face pe unii analiști să considere că țara a devenit calul troian al Chinei în Europa. În plus, este reaminti faptul că Ungaria a blocat o declarație a Uniunii Europene în care blocul comunitar critica legea securității din Hong Kong.

Referitor la ce alte domenii se mai poate vedea amprenta Chinei, amintim că Ungaria este singura țară din Uniunea Europeană care permite Huawei să participe la construcția rețelelor 5G, companie despre care SUA și aliații săi spun că are legături cu serviciile secrete de la Beijing.

Sursă foto: Dreamstime