Numele de domeniu de prim nivel „.eu” a debutat la 7 decembrie 2005 pentru deținătorii de drepturi anterioare, inclusiv deținătorii de mărci comerciale și organismele publice, iar de la începutul lunii aprilie 2006, înregistrările au fost accesibile tuturor rezidenților Uniunii Europene și organizațiilor cu sediul în UE.
Numărul înregistrărilor de nume de domenii „.eu” a crescut în fiecare an de la introducerea acestuia, ajungând în prezent la aproximativ 3,5 milioane, ceea ce îl plasează pe locul al 9-lea în topul celor mai populare domenii de prim nivel din lume.
Deţinerea unui nume de domeniu „.eu” este benefică îndeosebi pentru întreprinderile mici şi mijlocii deoarece ajută la creşterea vizibilităţii lor pe pieţele europene, conferindu-le o identitate paneuropeană prin intermediul internetului.
„Sunt foarte mulţumită de faptul că numele de domeniu «.eu» este din ce în ce mai popular în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii ce vor să se afirme pe piaţa unică a Europei”, a declarat Neelie Kroes, vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă cu Agenda digitală.
Un nume de domeniu „.eu” nu numai că este ușor de înregistrat, dar este şi ușor de gestionat în cazul în care apar probleme, deoarece poate opera în oricare dintre cele 23 de limbi oficiale ale UE. De asemenea, permite folosirea, la stânga numelui de domeniu „.eu”, a unor caractere speciale („é”, „ö”, „ç” sau „č”), chirilice („ю”, „ф”, „ж”, „й”) sau grecești („ε”, „ω”, „μ”, „φ”), așa-numitele nume de domenii internaționalizate sau IDN.
Cele mai multe înregistrări de nume de domenii „.eu” s-au făcut în Germania (31% din totalul domeniilor „.eu”), Țările de Jos (13%), Regatul Unit (10%), Franța (9%) şi Polonia (6%). În ultima perioadă, ritmul de înregistrare de nume de domenii „.eu” a devenit mai alert în Republica Cehă, Estonia, Lituania şi Slovacia.