Dat fiind faptul că evaziunea fiscală costă guvernele 3.100 mld. dolari anual, potrivit grupului de lobby Tax Justice Network, există mult de vânat. La începutul acestei luni, autorităţile americane au acuzat banca elveţiană Wegelin, pentru că a ajutat un client să evite taxe de 1,2 mld. dolari şi că a preluat clienţi de la UBS, o altă bancă elveţiană.
Legea elveţiană apără secretul bancar încă din 1934, dezvăluirea identităţii unui client fiind un act penal. Acest aspect a determinat crearea celui mai mare paradis fiscal: băncile din Elveţia au găzduit circa 2.100 mld. dolari, sau 27%, din averea firmelor off-shore în 2010, potrivit Boston Consulting Group.
Ţări precum Marea Britanie şi Germania au căutat să încheie acorduri cu Elveţia, Liechtenstein şi alte paradisuri fiscale; America, însă, adoptă o poziţie mai dură.



Companiile off-shore sunt firme înregistrate în afara granițelor țării în care își desfășoară activitatea, pe un teritoriu cu regim de înlesniri fiscale, care, de obicei, limitează accesul la informațiile despre operațiunile financiare efectuate prin această zonă.

SURSA: The Economist