Undă de șoc în toată lumea: Chinezii au trimis opt bombardiere! SUA, reacție de ultimă oră

Tensiune uriașă între SUA și China după noile manevre de intimidare la adresa Taiwanului operate de aviația militară de la Beijing. Departamentul de Stat american a emis o replică extrem de hotărâtă împotriva acțiunilor armatei chineze.

Tensiune uriașă între SUA și China! Situația riscă să degenereze, pe fondul acțiunilor constante de intimidare pe care Beijingul le-a întreprins în ultimul timp împotriva Taiwanului.

O nouă acțiune militară de intimidare desfășurată sâmbătă a atras reacția hotărâtă a Departamentului de Stat american.

Tensiune uriașă între SUA și China! Departamentul de Stat reacționează

Astfel, Departamentul de Stat al SUA a cerut sâmbătă Chinei să nu mai exercite presiuni asupra Taiwanului, după ce ministerul apărării de la Taipei a anunţat că mai multe aeronave chineze au pătruns în cursul aceleiaşi zile în partea sud-vestică a zonei sale de identificare a apărării aeriene, informează Reuters.

‘Îndemnăm Beijingul să înceteze presiunea sa militară, diplomatică şi economică asupra Taiwanului şi să se angajeze, în schimb, într-un dialog semnificativ cu reprezentanţii aleşi în mod democratic din Taiwan‘, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Opt bombardiere şi patru avioane de vânătoare au pătruns în partea de sud-vest a zonei de identificare a apărării aeriene a insulei, iar forţele aeriene taiwaneze au desfăşurat rachete pentru a ‘monitoriza’ această incursiune, conform informaţiilor furnizate de ministerul apărării din Taiwan.

China se opune independenței Taiwanului

China, care pretinde că Taiwanul este un teritoriu ce îi aparţine, a efectuat zboruri aproape zilnice în ultimele luni deasupra apelor dintre partea de sud a Taiwanului şi Insulele Pratas din Marea Chinei de Sud, controlate de Taiwan.

Taiwanul este o țară insulară din Extremul Orient, fiind alcătuit din: insula principală Taiwan, cunoscută de-a lungul istoriei și sub denumirea lusofonică „Formosa”, Arhipelagurile Penghu, Kinmen și Matsu și niște insule și insulițe disputate din Marea Chinei de Sud. Totul se numește „zona liberă a Republicii China”.

Independența Taiwanului nu a fost proclamată oficial, deoarece Republica Populară Chineză a anunțat că în acest caz va începe un război, cât și datorită faptului că opinia publică din Taiwan e împărțită asupra necesității proclamării oficiale a independenței față de Republica Populară Chineză.

De jure, insula Taiwan n-a fost niciodată separată de China, ea aparținându-i cel puțin din 1945. De facto însă, Taiwan-ul este un stat independent.