Pe măsură ce Germania nazistă a început să-și reînarmeze armata, la sfârșitul anilor 1930, din fabrică a ieșit Panz erkampfwagen II sau Panzer II, unul din cele mai puternice tancuri. Au urmat apoi Panzer III și Panzer IV, scrie NationalInterest.

Dezvoltarea sa a început înainte ca Germania să fi învățat o experiență valoroasă în războiul tancurilor în timpul războiului civil spaniol (1946-39) și a fost curând evident că Panzer II nu avea armura pentru câmpul de luptă modern.

Panzer II

Chiar atunci când tancul ușor a fost introdus pentru prima dată, Panzer II a fost considerat ca un tanc de comandant de pluton, în timp ce era fost folosit ca sprijin pentru mai vechiul Panzer I. Iar până la izbucnirea războiului, s-a comportat destul de admirabil.

Majoritatea tancurilor Panzer II au fost echipate cu un tun antitanc de 2 cm KwK 30 L/55 și cu motor pe benzină Mayback, de 140 de cai putere. Cele cinci roți independente mari asigurau o deplasare mai lină decât a tancurilor anterioare.

Mai rapid și mai puternic

Deși cântărea zece tone și era mult mai greu decât Panzer I, era mai rapid și mai puternic și putea atinge o viteză maximă de 30 mph. Tancul avea și o mitralieră MG34 montată coaxial cu tunul.

Ceea ce îi lipsea la capitolul putere de foc, compensa ca număr și viteză, grupurile de Panzer II putând înconjura rapid unitățile inamice.

955 de tancuri Panzer II au fost folosite în invazia Franței din 1940

Utilizat în acest fel, Panzer II s-a dovedit eficient în campaniile din Polonia, Danemarca, Norvegia și în timpul Blitzkrieg-ului în Țările de Jos și Franța. În afară de Franța, niciuna dintre țările de mai sus nu acea arme care să stea în calea unui blindat. 955 de tancuri Panzer II au fost folosite în invazia Franței din mai 1940, adică aproape jumătate din întreaga forță de tancuri a Germaniei de la acea vreme.

Panzer II a rămas în prima linie până în 1943

Până în 1940, Panzerkampfwagen II a fost retrogradat la un rol de recunoaștere mai mare. A continuat să servească în Africa de Nord și chiar a fost folosit pe Frontul de Est în timpul invaziei Uniunii Sovietice. Panzer II a rămas în prima linie până în 1943, când a fost angajat mai mult în sarcini de securitate internă, în locații mai puțin active.

Sursa foto: Wikimedia