De asemenea, Moody’s a plasat sub supraveghere, cu implicaţii negative, ratingurile unor subsidiare ale băncii italiene: UniCredit Leasing, UniCredit Bank AG, UniCredit Bank Austria, UniCredit Luxembourg S.A., ATF Bank, UniCredit Bank Slovakia a.s., Bank Polska Kasa Opieki S.A. şi Yapi ve Kredi Bankasi AS.

Decizia plasării sub supraveghere, cu implicaţii negative, a calificativului ‘C’ pentru soliditatea financiară al băncii italiene UniCredit a fost determinată de anunţarea, luni, a rezultatelor trimestriale, care arată o pierdere netă de 10,6 miliarde de euro şi un declin al profitului operaţional, susţine Moody’s. Pierderile au fost cauzate de deprecieri de active de 8,7 miliarde de euro, în urma achiziţiilor din Kazahstan şi Ucraina, şi deprecieri de active de 135 milioane de euro din cauza expunerii la Grecia.

De asemenea, UniCredit SpA a anunţat luni vânzarea unui pachet de acţiuni în valoare de 7,5 miliarde de euro pentru majorarea capitalului şi un nou plan strategic până în 2015, prin care UniCredit se va concentra pe activitatea de retail şi corporate banking, mai stabilă, în regiunile de bază precum Italia, Austria, Germania, Polonia, Turcia, Rusia şi Cehia, pentru ca banca să fie protejată de volatilitatea de pe pieţe şi să-şi stabilizeze profitul.

Moody’s apreciază pozitiv planul de majorare a capitalului şi faptul că UniCredit continuă să dispună de lichidităţi considerabile, în pofida condiţiilor actuale de pe pieţe. Agenţia estimează că ar putea fi revizuit în creştere calificativul ‘C’ pentru soliditatea financiară al băncii italiene în eventualitatea îmbunătăţirii semnificative a profitabilităţii, în special pe piaţa din Italia, şi a reducerii nivelului creditelor neperformante. Totuşi Moody’s consideră că astfel de evoluţii ar puţin probabile pe termen scurt şi mediu.

UniCredit Group este cel mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est şi unul dintre cele mai mari din Europa. Divizia din România, UniCredit Ţiriac Bank, a obţinut un profit net de 122 milioane de lei în primele nouă luni din 2011, în scădere cu 43% faţă de perioada similară a anului 2010.
SURSA: Agerpres