Una din cinci locuinţe din România este dotată cu boiler

Aproximativ una din cinci locuinţe din România este dotată cu boiler, majoritatea cumpărătorilor fiind din mediul rural. Piaţa va creşte în acest an cu 5-7%, de la 130.000 de boilere comercializate anul trecut, până la 140.000 de unităţi în 2011, potrivit estimărilor Ariston Thermo România.

„Penetrarea boilerelor în gospodăriile din România a ajuns la aproximativ 20%, majoritatea dintre aceste aparate putând fi găsite în casele din zonele rurale unde nu există branşament şi încălzire la o reţea centralizată”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Directorul de Vânzări al companiei.

Potrivit unui studiu efectuat de Ariston pe un eşantion de 1.614 respondenţi la nivel naţional, 58% dintre cumpărătorii de boilere electrice de pe piaţa locală provin din mediul rural. În plus, un procent semnificativ dintre utilizatori, de 25%, locuiesc în oraşe mici, de aproximativ 50.000 de locuitori.

Peste o treime din vânzările de boilere electrice pe piaţa autohtonă sunt realizate în zonele Banat, Crişana şi Maramureş, în timp ce Oltenia deţine o cotă de 29%, similară cu cea din Dobrogea. Cea mai slabă penetrare a boilerelor este în Bucureşti, unde procentul ajunge la doar 7%.

Criterii de achiziţie

Când vine vorba de cumpărarea de boilere, 41% dintre români se ghidează după preţ. Printre principalele criterii care stau la baza procesului de achiziţie se numără şi puterea rezistenţei electrice, în 16% din cazuri, marca, cu un procent de 15, şi dimensiunea aparatului (15%).

Cele mai uzuale boilere de pe piaţa locală sunt cele electrice, în proporţie de 50%, urmate, cu un procent de 30, de cele pe bază de combustibil solid şi de cele pe gaz, cu 12%. O cotă mică de piaţă, de doar 8%, aparţine boilerelor termo-electrice, conectate în general la centrale termice cu combustibil solid.  

450 lei, preţul mediu

Studiul companiei arată, de asemenea, că în 41% din cazuri boilerele electrice sunt achiziţionate din magazinele specializate de instalaţii, urmate de magazinele de obiecte sanitare şi de cele de tip Do-it-Yourself. Preţul mediu plătit de către români pentru un boiler electric este de  aproximativ 450 lei.

Când vine vorba de montarea aparatelor, cumpărătorii apelează, în peste 65% din cazuri, la un instalator. Aproximativ 30% dintre români aleg să monteze singuri boilerele electrice, în timp ce doar 5% se îndreaptă către o firmă specializată de instalaţii.

Peste 40% dintre proprietarii de boilere electrice au achiziţionat aparatul în urmă cu aproximativ 2-6 ani, în timp ce 28% deţin un astfel de sistem de încălzire al apei de mai mult de 6 ani. 30% dintre proprietari au cumpărat un boiler în ultimii 2 ani.