Un val de praf saharian va lovi România! Acești români vor fi afectați de particulele de praf

Valul de praf saharian este prevăzut să ajungă marți în România. Cu toate că autoritățile nu au luat măsuri deosebite, Serviciul de Ambulanță este pregătit să suplimenteze personalul dacă este nevoie, având în vedere că particulele de praf îi pot afecta pe cei cu probleme respiratorii.

Profesorul la Facultatea de Fizică din Iași, Silviu Gurlui, a precizat că norii de praf saharian duc cu ei, uneori, bacterii, ciuperci sau agenți patogeni care pot fi nocivi pentru oameni și animale.

„Studiile au arătat că în acești nori de praf saharian care ajung și spre zona Europei în cantități de aproximativ 80-120 de tone anual, uneori au fost descoperite bacterii, ciuperci respectiv agenţi patogeni care pot fi uneori nocivi pentru oameni și pentru animale pentru că afectează aparatul respirator sistemul nervos și produc alte afecțiuni”, a spus profesorul pentru Antena 3.

Temperaturile rămân ridicate

Temperaturile continuă să rămână ridicate. Luni, meteorologii au emis o avertizare de tip Cod galben de caniculă și disconfort termic. Avertizarea este valabilă pentru 34 de județe din țară și rămâne în vigoare până sâmbătă.

ANM avertizează oamenii să se adăpostească deoarece temperaturile pot ajunge până la 40 de grade la umbra.

Meteorologii spun că județele vizate sunt Satu Mare, Maramureș, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui și Iași.

ANM informează că valul de căldură se va extinde și se va intensifica treptat în ultimele zile ale lunii iulie, în timp ce disconfortul termic va crește. Mai mult decât atât, indicele de temperatură umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia și Muntenia. Local, noaptea, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Sursă foto: Dreamstime