Consilierul economic al presedintelui Dmitri Medvedev a anuntat ieri ca statul rus nu va incepe sa nationalizeze nicio institutie financiara „sub pretextul ca-i acorda asistenta financiara pe perioada crizei financiare”.

„Autoritatile nu au in plan sa ia bani de la populatie si sa nationalizeze banci”, a declarat Arkady Dvorkovich.

Problema nationalizarii bancilor a fost amplu dezbatuta de catre experti in economie, majoritatea concluziilor aratand ca nationalizarile institutiilor financiare contravin principiilor capitaliste.

Acesta a tinut in mod special sa precizeze printre altele ca zvonurile cum ca situatia economica a Rusiei a provocat tensiuni in relatiile dintre presedinte si premierul Vladimir Putin sunt false.

„Pozitiile lor nu difera deloc”, a declarat oficialul rus.

Arkady Dvorkovich a dorit sa dea un avertizment impotriva optimismului excesiv: „Multi cred ca intr-o jumatate de an sau mai mult ne vom intoarce la un trai usor. Noi credem ca nu ne vom mai putea intoarce la o astfel de situatie”.

Declaratia vine in contextul in care presedintele Bancii Centrale Europene arata ca sistemul economic si financiar ar trebui, dimpotriva, sa prezinte mult mai mult optimism.

sursa: Ria Novosti