Jeffrey Currie, director de cercetare în domeniul mărfurilor la Goldman Sachs face însă comentarii pesimiste referitoare la aur, estimând că acesta s-ar putea tranzacţiona sub 1000 de dolari uncia. În şedinţa de tranzacţionare anterioară aurul pe luna August a fost cotat la aproximativ 1,093 de dolari uncia.

"Cred că în acest moment ne aflăm într-o piață structurală, nu numai în aur, ci şi în întreagul complex de mărfuri, şi că situaţiile individuale ale mărfurilor se consolidează una pe alta, creând o buclă de feedback negativ", a declarat Jeff Currie într-un interviu pentru Bloomberg News.

Predicția lui se bazează în parte pe pariul său pe dolar, în scădere cu -0,42%.

"Cu o perspectivă mai pozitivă pe dolar și cu un risc de scădere care începe să se estompeze, cererea de utilizare a aurului ca un activ de diversificare față de dolarul SUA devine din ce în ce mai puțin importantă", a spus Currie în interviu.

Predicţia sa în ceea ce priveşte aurul, faptul că metalul preţios va scădea sub 1000 de dolari uncia nu este departe de punctul său de vedere exprimat la începutul acestei luni. Într-o notă din 8 Iulie, Jeffrey Currie a dat un obiectiv de 12 luni pentru ca aurul să se stabilizeze 1,050 de dolari uncia. Un purtator de cuvant al Goldman a refuzat sa comenteze predicţia făcută de Currie în ce priveşte scăderea aurului sub pragul psihologic de 1000 de dolaru uncia.

Scăderea recentă a cotaţiilor aurului au adus metalul galbel la un nivel care a fost văzut ultima dată acum peste cinci ani.

Comentariile pesimiste au venit, de asemenea de la Fawad Razaqzada, analist tehnic la Forex.com.

„Perspectivele pe termen scurt pentru aur rămân sumbre, a spus el într-o notă. Piața virtuală, „pe hârtie”, însemnând opțiuni și contracte futures este mult mai mare decât piața fizică, iar acest fapt duce la scăderea preţurilor, a precizat Razaqzada.

"Un alt factor important, de cele mai multe ori uitat este sentimentul. În momentul de față, sentimentul este incontestabil negativ pe metale prețioase – dacă pe bună dreptate sau nu, acest lucru nu contează cu adevărat pentru unii traderi", a adăugat Razaqzada.