În ultimii ani, China a condus o treime din creșterea economică a lumii, dar a încetinit şi acest fapt va acționa ca o piedică în creșterea la nivel mondial.

Ray Dalio este, de asemenea, îngrijorat cu privire la eficacitatea politicii monetare. El se întreabă dacă se poate face ceva pentru a stimula creșterea.

Business Insider l-a intervievat pe Dalio la Davos, în Elveția, la Forumul Economic Mondial. Iată ce a spus:

„În mod tradițional, SUA a fost locomotiva în lume. Cu alte cuvinte, atunci când a început creșterea sa, acest fapt a contribuit la dezvoltarea exporturilor către alte țări. Începând cu anul 2008, China a reprezentat o treime din creșterea mondială şi nu numai creșterea Chinei, ci şi importurile, deoarece țările au beneficiat de această creștere.. asta este ceea ce vreau să spun atunci când ma refer la o locomotivă. Iar acum, lumea nu are o locomotivă – nu au o țară care să conducă spre creștere economică mondială.”

„Cred că politica monetară este problema. Scăderea eficacităţii politicii monetare. Cred că este o problemă importantă. Suntem la sfârșitul abilităţii băncilor centrale de a stoarce mai multă creştere a datoriei sau bani? Ne apropiem de fenomenul de împingerii la limită? Cred că suntem. Cred că prezenta situaţie justifică o mulțime de discuţii și multă atenţie referitor la cum să fie abordată această problemă”, spune Ray Dalio.

„Când ne uităm la piețele despre care am vorbit, există un risc asimetric. Pentru că, atunci când împing spre zero și apelează la relaxarea cantitativă, atunci este vremea de cumpărat active. Acest fapt împinge prețurile activelor în sus. Când avem o piață a activelor slabă și economia slabă și există riscul ca politica monetară să fie afectată, acest fapt trage practic un semnal de alarmă.”