Managerul Institutului Marius Nasta din Capitală, medicul Beatrice Mahler, a vorbit, vineri, despre lupta pe termen lung cu COVID-19 în România.

Ea consideră că soluţia pentru următorii doi ani, perioadă în care ţara noastră va fi supusă în continuare asediului acestui virus, este respectarea regulilor.

„Pentru următorii doi ani, în care ne vom lupta cu această pandemie, soluţia este respectarea regulilor. Nici într-un caz lockdown, care pe termen lung nu ajută”, a declarat Mahler pentru Digi24.

„Suntem într-un moment critic, de război, trebuie să luptăm pentru viața noastră”, a precizat medicul, care atrage atenţia că suprasolicitarea medicilor a atins deja cote maxime.

„Activitatea medicală și suprasolicitarea pe care o resimțim e maximă, pentru că numărul de pacienți care ajung cu nevoie de asistență medicală severă și critică infectați cu COVID e mare. Fără să ne mobilizăm toți, să aplicăm regulile pe care le cunoștem deja, nu vom reuși să trecem peste aceste momente.

Trebuie să înțelegem că normalitatea acestei perioade e alta, că reorganizarea vieții noastre trebuie să fie prioritară, pentru că o facem pentru restul vieții noastre. Nu putem altfel, suntem într-un moment critic, de război, trebuie să luptăm pentru viața noastră”, a declarat Beatrice Mahler, potrivit digi24.ro.

„Nu trebuie să fie o condiție impusă, trebuie să fie o condiție asumată”

Managerul de la Marius Nasta consideră că măsurile de protecţie precum masca sau distanţarea nu vor deveni eficiente până când oamenii nu şi le vor asuma. Condiţiile impuse nu sunt eficiente, spune Mahler.

„Vedem în jurul nostru că lumea nu înțelege momentul în care ne aflăm, în marea majoritate oamenii au înțeles că e nevoie să purtăm masca, să respectăm distanțarea, însă până nu vom înțelege toți – și asta nu trebuie să fie o condiție impusă, trebuie să fie o condiție asumată ca să fie eficientă în timp”, a mai precizat medicul.

„Este o situație extrem de dificilă, cu o presiune mare, și îmi doresc ca toți să respecte regulile”

„Să stăm acasă fiecare şi să ieşim doar în momentul în care avem de mers la serviciu, de făcut aprovizionarea cu nevoile zilnice, altfel numărul de cazuri nu o să scadă”, a fost mesajul transmis de către Beatrice Mahler pentru toţi românii.

Cât despre unitatea medicală pe care o conduce, medicul spune că nu mai există paturi libere: „Azi noapte pacienții au ocupat zona de triaj, suntem într-un moment în care așteptăm câțiva pacienți să se facă bine ca să putem interna alții care ajung într-un flux continuu către spitale. Este o situație extrem de dificilă, cu o presiune mare, și îmi doresc ca toți să respecte regulile pentru că în spital e mult mai greu. Din păcate, numărul de pacienți cu forme severe e mare și procedurile de ventilație sunt începute pe secție, este o secție care de fapt e o pre-terapie intensivă în marea ei majoritate, în acest moment.”