'Nu cred că ruşii şi ucrainenii vor lupta. Cu toate acestea, pot să vă asigur că nu vom permite nicio surpriză negativă cu privire la securitatea Rusiei', a declarat Antonov, într-un interviu apărut marţi în oficiosul Rossiiskaia Gazeta.

Oficialul rus a indicat că militarii din cele două ţări menţin la ora actuală contacte, dar acestea sunt 'reduse la minimum'.

El a dezminţit informaţiile referitoare la o prezenţă sporită de militari ruşi la frontiera cu Ucraina, informaţii difuzate de Kiev şi de Uniunea Europeană.

Inspectorii internaţionali, care au verificat obiective şi zonele de dislocare a trupelor de-a lungul frontierei Rusiei cu Ucraina, nu au prezentat dovezi că Moscova ar desfăşura acolo o 'activitate militară periculoasă', a declarat ministrul rus adjunct al apărării, în interviul menţionat.

În ultimul timp, poziţiile trupelor ruse la frontiera cu Ucraina au fost inspectate de opt echipe internaţionale, a indicat oficialul rus, precizând că reprezentanţi din Canada, SUA, Franţa, Elveţia, Polonia, ţările baltice şi Finlanda au putut vorbi cu oficiali din comandamentul unităţilor militare ruse şi au fotografiat locurile de desfăşurare a trupelor şi tehnicii militare. Mai mult, ei au putut urmări rutele de deplasare a acestora.

La 1 martie, Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus) i-a acordat preşedintelui Vladimir Putin autorizaţia de a folosi forţa militară pe teritoriul Ucrainei 'până la normalizarea situaţiei socio-politice din această ţară', unde o mişcare de contestare fără precedent a dus la înlăturarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici.

La sfârşitul săptămânii trecute, liderul susţinătorilor federalizării Ucrainei din Slaviansk (est) le-a cerut autorităţilor ruse să trimită 'forţe de pace' în regiune, în urma unui atac sângeros împotriva unui post de control stabilit de protestatarii din acest oraş, atac soldat cu victime în rândul militanţilor proruşi.AGERPRES