Osama bin Laden, proaspăt victorios împotriva Rusiei în 1989, alături de mujahedinii săi, sprijiniţi de Statele Unite, s-a întors împreună cu oamenii lui, materiale și bani până la Sudan, aparent pentru a demara proiecte de utilitate publică.

Când a fost întrebat a construit tabere de antrenament militante, "antreprenorul saudit" și viitor ider al reţelei Al Qaeda a spus: "Eu sunt un inginer de construcții și agricultor. Dacă aș fi avut taberele de antrenament aici în Sudan, nu aş fi putu face ceea ce fac acum,aceste proiecte publice."

Articolul apărut acum peste 20 de ani este cu atât mai fascinant, pentru că este un profil pozitiv al celui care va deveni ulterior un geniu terorist global.

Unele linii principale îl pun în valore pe bin Laden:

"Osama bin Laden stătea în orfevrarie în roba sa, păzit de mujahedini arabi loiali…" "Cu pomeții lui mari, ochii înguşti și lunga sa mantie maro, dl. Bin Laden întruchipează legenda mujahedinilor războinici din munţi." "El este un om timid, căsătorit. Cu patru neveste. Dar reţinut în faţa presei." "Nu a fost un pic cam împotriva firii pentru el şi camarazii săi, să lupte cu rușii și să sfârșească prin a construi clădiri în Sudan?"

Munca lui Bin Laden în Sudan a constat în supravegherea unei autostrăzi de 500 de mile de la Khartoum la Port Sudan. Autorul articolului a spus că "Bin Laden a adus cu el echipamentele de construcții, pe care le-a folosit în urmă cu cinci ani pentru a construi trasee pentru gherilele din Afganistan."