Senatorii au votat cu 52 la 47 în favoarea instalării lui Price, reprezentant conservator al statului Georgia şi chirurg ortoped în vârstă de 62 de ani, în fruntea uriaşului Minister al Sănătăţii şi Serviciilor, cu un buget anual de peste o mie de miliarde de dolari.

În noua sa funcţie, Price va avea autoritatea de a revizui normele de implementare a Affordable Care Act (Legea asigurărilor de sănătate accesibile), cum este numit oficial programul Obamacare, adoptat în 2010. Ministrul ar putea lua rapid măsuri pentru a modifica reglementările Obamacare chiar înainte ca republicanii din Congres să-şi pună în aplicare angajamentul de a anula complet acest program. Deocamdată, republicanii majoritari în Congres nu au reuşit să convină asupra unei variante de înlocuire a programului prin care 20 de milioane de americani au obţinut asigurări de sănătate.

Primul decret semnat de preşedintele Donald Trump în ianuarie, imediat după învestirea sa, a fost de altfel unul vizând minimizarea 'poverii financiare' a Obamacare, pe care în timpul campaniei electorale a promis să o abroge.

Democraţii au criticat investiţiile lui Price în acţiunile unor societăţi din domeniul medical, ca şi opoziţia sa faţă de Obamacare, ideile sale de restructurare a programului Medicare consacrat vârstnicilor şi faptul că a susţinut tăierea fondurilor federale pentru organizaţia pro-avort Planned Parenthood.

Ministerul pe care îl va conduce Tom Price supervizează atât Medicare cât şi Medicaid, programul guvernamental de asigurări de sănătate pentru categoriile defavorizate. Ministerul său are de asemenea în subordine Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor şi Administraţia pentru alimente şi medicamente. AGERPRES