Un oficial ungur aflat într-o vizită la Satu Mare a spus care este cel mai mare interes al maghiarilor. El a susținut că sentimentul de apartenenţă la aceeaşi naţiune şi importanţa identităţii naţionale trebuie consolidate în această lume a globalizării. Vorbele îi aparțin lui Katalin Szili, însărcinat al premierului ungar. Acesta s-a aflat într-o vizită în România, la Săuca, satul natal al poetului maghiar Ferenc Kölcsey, la aniversarea a 231 de ani de la naşterea poetului. Cele afirmate de el au fost transmise de MTI, citat de Rador.

Oficialului ungar a arătat că atunci când vorbim despre globalizare, vorbim despre lipsa personalităţii, despre schematism. Acest lucru declanşează în comunităţi necesitatea sentimentului identităţii şi nevoia de a te simţi acasă undeva.

„Omenirea poate înfrunta pericolele distrugerii numai dacă va pune pe primul loc şi va consolida valorile care fac ca o comunitate să îşi păstreze identitatea şi să prospere, a spus Katalin Szili, potrivit sursei citate.

Este în interesul maghiarilor să se simtă acasă în Europa

El a accentuat că este în interesul maghiarilor să se simtă acasă în Europa, iar acest lucru se poate întâmpla doar dacă există un puternic sentiment de identitate.

„Atunci când ne amintim de Ferenc Kölcsey, ne amintim nu numai de un poet, ci şi de un reprezentant al judeţului Satu Mare în cadrul Parlamentului maghiar de la Bratislava, întrucât acesta a promovat mereu limba maternă – atât prin imnul naţional al Ungariei, al cărui autor este, cât şi atunci când lua cuvântul în faţa membrilor parlamentului, a explicat oficialul ungar.

La aniversarea de la Săuca au participat şi au luat cuvântul şi Jenő Schönberger, episcop romano-catolic de Satu Mare, respectiv István Csűry, episcop reformat al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului.

Árpád Muzsnay, coordonator al Cercului Kölcsey din Satu Mare, care a organizat evenimentul, a solicitat ajutorul statului ungar pentru a cumpăra şi a pune la dispoziţie publicului interesat casa natală a lui Ferenc Kölcsey, în care acum îşi desfăşoară activitatea parohia greco-catolică din localitate.