„Îmi pun mereu întrebări. Cum poate să ajungă două cadavru de porci domestici în pădure şi tocmai la marginea Teleormanului, la 500 de metri în apropiere de judeţul Olt. Iată că poate un nesăbuit, un om care nu a înţeles a putut să facă acest rău mare, pentru că a creat un focar. Prin mâna omului am creat un focar şi iată posibilitatea de contaminare a unei zone şi crearea unor serii întregi de probleme, pe de o parte forţa umană, iar, pe de altă parte, costuri pentru acţiunile care trebuiesc susţinute”, a declarat Petre Daea, luni seara, într-o emisiune la TVR 1, citat de Mediafax.

Ministrul Agriculturii a precizat că Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură, şi Vytenis Andriukaitis, comisarul responsabil pentru sănătate și siguranță alimentară, sunt mai „români decât românii”, prin încercarea lor de a ajuta autorităţile să combată pesta porcină africană.

„Am găsit sprijin la Comisia Europeană. Comisarii europeni au fost mai români decât românii. Iată că au alocat aceste 43 de milioane euro, care au fost daţi pentru a se putea interveni rapid în zonele pentru eradicarea bolii. Aceşti doi comisari au cuplat imediat la situaţia deosebită pe care o are nu numai România, ci şi alte state ale Uniunii Europene”, a subliniat Daea.

În încercarea de a împiedica răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) a apelat la stimularea găsirii de cadavre de suine, a declarat în urmă cu câteva zile, ministrul Agriculturii. Autorităţile oferă 225 de lei celor care identifică resturi de porci mistreţi în păduri şi 65 de lei pentru resturile identificate de la porci din gospodării.