După ce, zilele trecute, au fost raportate focare la trei societăţi comerciale din Prahova, dar şi la Spitalul de Psihiatrie Voila, Direcţia de Sănătate Publică a mai identificat un focar de COVID-19 la o societate unde, din cei 180 de angajaţi, 34 au fost testaţi pozitiv pentru noul coronavirus, se arată într-un comunicat al Prefecturii Prahova.

În aceste condiţii, capacitatea de producţie a firmei a fost redusă temporar ca urmare a scoaterii din activitate atât a personalului depistat pozitiv, cât şi a contacţilor direcţi. Totodată, a fost realizată şi dezinfecţia generală a unităţii respective.

„Avem de a face cu un focar. Practic din 101 de cazuri nou confirmate astăzi, 34 au fost identificate într-un focar la o societate comercială de pe raza județului. De asemenea, vorbim și despre contacții persoanelor deja confirmate. Au fost vreo 40 de prezentări și la UPU, în cadrul Spitalului Județean. Să nu uităm că în această perioadă populația se testează masiv pentru a pleca în concedii și sunt țări care cer acest test pentru a intra pe teritoriul lor. Atât testele care sunt făcute de nevoie, cât și cele făcute la cerere au dus la un număr îngriorător de cazuri.

În ceea ce privește focarul în cauză, au fost testați toți angajații. Vorbim despre 180 de persoane, iar în urma testărilor 34 au rezultate pozitive. Conducerea firmei respective a dispus ca activitatea să fie redusă, astfel încât să fie scoși din producție cei care au fost testați pozitivi și contacții direcți, fiind vorba despre colegi ai acestora. e va efectua dezinfecția generală a unității. O perioadă până când persoanele își vor reveni, firma va lucra într-o cotă de avarie dar nu își va sista activitatea”, au declarat preprezentanții Prefecturii Prahova pentru B1TV.

Conform sursei citate, dintre cele 1.795 de persoane confirmate ca infectate cu virusul SARS-CoV-2 de la începutul epidemiei şi până în prezent, 220 au fost declarate vindecate şi externate, iar 75 au decedat.

Ultimele decese asociate COVID-19 au fost înregistrate la doi bărbaţi, în vârstă de 64, respectiv 66 de ani, care prezentau comorbidităţi.

În secţiile de terapie intensivă sunt internaţi 28 de pacienţi confirmaţi cu noul coronavirus, dintre care 22 sunt ventilaţi.

Masca de protecție ar putea să devină obligatorie în spațiile deschise spun reprezentanții prefecturii Prahova.

„Înainte de toate, autoritățile își doresc să gestioneze cât mai bine această situație și să ia măsuri suplimentare, motiv pentru care este așteptată aprobarea în ședința de Guvern a hotărârii care a fost emisă în urma propunerilor CNSU și urmează ca pe parcursul zilei de mâine când probabil va fi această hotărâre, deja votată, CJSU, prezidat de prefectul județului, Cristian Ionescu, să fie convocat într-o ședință de urgență, iar în cadrul ședinței respective să fie propuse o serie de soluții, inclusiv purtarea măștii pe tot teritoriul județului Prahova.

Astfel de decizii sunt adoptate prin vot și majoritatea este cea care decide. Autoritățile sunt direct interesate să țină în piept această problemă care din păcate vedem că ia amploare”, a precizat Instituția Prefectului din Județul Prahova.

Județul Prahova ar putea deveni al patrulea din România pe teritoriul căruia este introdusă obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise, după Argeș, Dâmbovița și Galați.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea