Socialista a făcut anunțul chiar astăzi.

„Cunoscând gravitatea vremurilor noastre şi pentru a da o speranţă vieţilor noastre, am decis să candidez la preşedinţia Franţei”, a declarat ea în faţa susţinătorilor la Rouen, oraş din Normandia.

Slabe șanse pentru al doilea scrutin

În vârstă de 62 de ani, Anne Hidalgo este creditată în sondajele de opinie actuale cu un procent cuprins între 7% şi 9% din intenţiile de vot la primul tur de scrutin, insuficient pentru a se califica în al doilea tur de scrutin.

Anne Hidalgo, care în 2014 a devenit prima femeie primar al Parisului, se numără printre puţinii politicieni de stânga de vârf rămaşi relativ neafectaţi după reconfigurarea peisajului politic prin victoria la preşedinţie a lui Emmanuel Macron în 2017.

Marine Le Pen s-a restras din funcţia de preşedinte al partidului francez de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN)

Aceasta se va ocupa de campania sa electorală. Conducerea partidului RN i-a predat-o vicepreşedintelui său Jordan Bardella.

Le Pen se bate cu actualul preşedinte francez Emmanuel Macron, asta după ce a pierdut o dată alegerile prezidenţiale în faţa sa, în 2017.

Marine Le Pen conduce RN, cunoscut până în 2018 ca Frontul Naţional, din 2018, când l-a înlocuit pe tatăl său, Jean-Marie Le Pen, care a fost liderul acestui partid timp de decenii.

Acum, partidul de extremă dreapta îşi pune speranţele în Bardella, care va împlini 26 de ani duminică şi care este membru al Parlamentului European din 2019.

Potrivit recentelor sondaje de opinie, în alegerile prezidenţiale voturile alegătorilor vor fi împărţite între Le Pen şi Macron, iar învingătorul va fi decis în turul doi cheie, care ar urma să fie organizat în luna mai 2022.