Mario Monti, prim-ministrul italian, a avertizat că italienii trebuie să facă "sacrificii" şi a anunţat că renunţă la salariul său de prim-ministru, într-un gest de solidaritate.
Măsurile de austeritate, ce vizează reducerea cheltuielilor cu 24 de miliarde de euro în următorii trei ani, includ o reformă controversată a pensiilor, care va creşte vârsta de pensionare pentru femei până la 62 de ani şi până la 65 de ani pentru bărbaţi, începând cu anul viitor.

Elsa Fornero a izbucnit în lacrimi când încerca să anunţe aceste modificări.

"Noi a trebuit să … şi plătim un preţ psihologic … cerem un..", a spus Fornero printre suspine, fără a reuşi să termine fraza pe care a completat-o premierul Monti, adăugând că "sacrificiu" este cuvântul pe care ministrul nu a putut să-l rostească.

Pachetul de austeritate vizează şi creşterea impozitului pe locuinţe şi obiecte de lux, precum şi majorarea TVA cu două puncte procentuale, la 23%, din al doilea trimestru al anului 2012.

Economiştii sunt îngrijoraţi de faptul că datoria masivă a Italiei, împreună cu o creştere economică redusă şi costurile mari de împrumut ar putea aduce ţara – cea de-a treia mare economie din zona euro –  în insolvenţă în numai câteva luni, potrivit Daily Telegraph.
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/pemXqCDcQwY?feature=player_embedded" width="640" frameborder="0" height="360"></iframe>

Citește și: