Cutremur în Guvern. Astăzi urmează să fie dezbătută moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Pe lângă moțiunea simplă, se pare că există niște tensiuni mari în coaliția de Guvernare care ar puta exploda.

Mai exact, se pare că mai mulți parlamentari PNL ar vrea ca Vlad Voiculescu să plece. De cealaltă parte însă, USR-PLUS anunță că va ieși din Guvern dacă va fi dat un astfel de vot.

În ceea ce privește votul asupra moţiunii, acesta urmează să fie dat în şedinţa plenului de miercuri.

Moțiunea simplă depusă de PSD este intitulată „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor” și a fost semnată de 109 deputați social democrați

În document, deputaţii PSD cer demisia ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu și susțin că în timpul pe care l-a avut de la investire și până în prezent, aceștia au văzut „atât de multă incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani”.

„Victime omeneşti, spitale în flăcări, haos în vaccinare, degringoladă în sistemul de sănătate publică şi minciuni la testare şi raportare! Şi multă indiferenţă, indolenţă, aroganţă şi sfidare din partea celui care ar trebui să aibă drept principală grijă sănătatea şi siguranţa cetăţenilor săi! (…) Este deja mult prea mult! Acest ministru a devenit un adevărat pericol pentru sănătatea românilor”, se arată în moţiune.

Cutremur în Guvern

În același timp, social democrații mai susțin că după tragediile de la Piatra-Neamţ şi de la „Matei Balş” din Capitală, Voiculescu recunoaşte „senin” că nu a făcut nimic din ceea ce susţinea că trebuie făcut urgent pe vremea când era în Opoziţie.

„În loc să faceţi, din prima zi în care aţi ajuns în minister, tot posibilul pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple, le-aţi comunicat sec românilor că le veţi prezenta ‘un raport privind stadiul măsurilor luate după raportul din noiembrie 2020’. Un raport la un alt raport. Însă ce măsuri aţi luat? Concret! Cele pe care chiar dumneavoastră i le cereaţi în noiembrie ministrului Tătaru? Sau niciuna de fapt!? Aşa cum de altfel chiar dumneavoastră susţineaţi public, urgenţa era alta.

Nu vorbele. Nu hârtiile. Nu declaraţiile politice. Ci un set de proceduri unitare la nivel naţional în privinţa evitării pericolelor legate de utilizarea oxigenului în toate spitalele COVID. Adică fapte. Simple. Concrete”, i-au transmis social-democraţii ministrului Voiculescu.

Totodată, PSD-ul a mai adăugat că această moțiune simplă nu pune nici Sănătatea, dar nici sistemul sanitar în banca acuzaţilor, ci „critică lipsa evidentă de performanţă a ministrului responsabil cu sănătatea, cu viaţa românilor”.

„Această moţiune este depusă împotriva ministrului care nu a reuşit să ia deciziile necesare, nu a reuşit să coaguleze experienţa profesioniştilor – aşa cum chiar el susţinea că ar trebui făcut – pentru a prelua controlul asupra pandemiei şi pentru a garanta siguranţa pacienţilor. Că nu aţi făcut nimic de fapt, domnule ministru, aţi recunoscut chiar dumneavoastră. De aceea, vom detalia în continuare ce aţi fi putut face, dar fie nu v-aţi priceput, fie nu aţi vrut, fie aţi avut alte priorităţi pentru care aţi venit la Ministerul Sănătăţii.

Astfel, de o lună şi jumătate, în loc de măsuri rapide, viguroase, care să vină şi să corecteze tot ce aţi criticat atunci când eraţi în Opoziţie, românii au primit un pachet cu acuze despre trecut şi altul cu promisiuni despre viitor. Nimic despre prezent! Nimic despre cum rezolvăm problemele acum”, menţionează iniţiatorii.

PNL nu va vota nimic

De cealaltă parte, preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, a anunţat că PNL nu va vota moţiunea depusă de PSD. Potrivit acestuia, există un principiu al solidarității din Guvern. De asemenea, Orban a mai subliniat faptul că este ”ridicol” să fie depusă o moțiune de cenzură după doar o lună de mandat.

„Există un principiu elementar al solidarităţii din Guvern şi, în mod evident, Partidul Naţional Liberal nu va vota moţiunea depusă de PSD împotriva colegului nostru de coaliţie care girează poziţia de ministru al Sănătăţii. De altfel, mi se pare ridicol să vii să depui o moţiune după o lună de mandat, în condiţiile în care cred că e nevoie de o durată minimă de timp pentru a face o primă evaluare privind activitatea unui ministru”, a afirmat sâmbăta trecută Ludovic Orban.

Și copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş a subliniat că nu are emoţii în ceea ce priveşte moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii.

„Nu am emoţii. E o moţiune propusă doar pentru a se afla în treabă cei de la PSD. Aşa înţeleg ei să facă opoziţie. Ai un ministru care nici nu s-a instalat bine şi vii şi îl acuzi de nişte lucruri pe care le-au făcut cei care au fost miniştrii PSD înainte. Noi avem miniştri ineficienţi PSD cu grămada. Avem trei foşti miniştri ai Sănătăţii din PSD care sunt urmăriţi penal acum, pentru fapte de corupţie sau asimilate cu corupţia.

Avem fost ministru PSD care după accidentul Colectiv spunea că toate merg bine. Ei, Vlad Voiculescu spune că nu toate merg bine şi sunt foarte multe lucruri de reformat. Şi, da, vom introduce management profesionist în spitale. Nu va mai fi pe sinecuri politice şi pe prietenii sau ataşamente politice, cum ne-am obişnuit”, a spus duminică Cioloş.