Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania Sklepy Komfort SA din Polonia, parte a grupului Solowow, a preluat Podnet Consulting SRL din România, deţinută de Jean Podila şi Radu Pelle. Firma românească, cu sediul în Oradea, are ca principal obiect de activitate comerțul cu amănuntul de țesături, produse și materiale lemnoase și de construcție pentru amenajare interioară, activitate realizată prin intermediul celor 21 de magazine marca Proges. Reţeaua a fost fondată de antreprenorii Cristian Copăcean, Sim Cristian Ovidiu şi Ilonta Claudiu şi au intrat în insolvenţă în 2012. Trei ani mai târziu a fost preluată de Podnet Consulting.

La rândul său, Sklepy Komfort este specializată în comerțul cu amănuntul de produse pentru renovarea casei, respectiv parchet laminat, parchet, covoare, mochete, uși, accesorii și decorațiuni, desfășurându-şi activitatea prin intermediul a 148 de magazine situate în Polonia, precum și prin comerț online.

„Analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că operaţiunea analizată nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante. Decizia Consiliului Concurenţei va fi publicată pe site-ul instituţiei după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial“, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Michał Sołowow mai deţine în România şi producătorul de podele stratificate Barlinek, dar a cochetat şi cu piaţa imobiliară. El a cumpărat în 2007 terenul fostei fabrici Fartec din Braşov pentru 24 mil. euro. Polonezul a suplimentat terenul din Braşov cu două loturi adiacente şi a decis, în repetate rânduri, să înceapă proiectul promis braşovenilor. Construcţia centrului comercial Korona, trebuia să dispună în prima etapă de 35.000 mp închiriabil. Întregul proiect era evaluat la 100 mil. euro, însă a fost abandonat. Anul trecut, omul de afaceri ieşean Mihail Eusebiu Siminiceanu, alături de partenerul său Gabriel Marchievici, a cumpărat terenul fostei fabrici Fartec, de la firma poloneză Echo Investment. El vrea să construiască aici un centru comercial.

Michał Sołowow este creditat de revista americană Forbes cu o avere de 2,9 mld. de dolari.