Cererea formulata de BNR pentru declansarea procedurii falimentului BIR a fost admisa de tribunal, luni 10 iulie. Sentinta pronuntata de instanta este definitiva si executorie. Astfel, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar se va putea apuca de treaba cat de curand, dupa desemnarea unui judecator sindic si a unui lichidator.
Plafonul in limita caruia vor fi acordate despagubiri deponentilor va fi indexat cu indicele preturilor de consum pe semestrul I si se va ridica la aproximativ 65 milioane lei pentru fiecare persoana fizica.
Lucrurile s-ar putea schimba insa radical daca Banca Religiilor va prezenta instantei, la recurs, dovada varsarii sumei pentru majorarea de capital social din partea Centrului Ecumenic International. Cele 20 milioane dolari (circa 420 miliarde lei) ar putea scoate BIR din situatia de a avea patrimoniu negativ (minus 205 miliarde lei), situatie in care se gasea in momentul in care Banca Nationala a cerut declansarea procedurii falimentului. Chiar daca procesul dintre Banca Religiilor si BNR se va prelungi, procedura de lichidare va continua pana la solutionarea recursului introdus de BIR la decizia Tribunalului Bucuresti.