Aleksei Navalnîi, aflat în greva foamei de trei săptămâni, a fost transferat luni într-o închisoare-spital din Vladimir, un oraș situat la nord-est de Moscova, iar rudele sale și medicii care îl tratează afirmă că acesta poate muri oricând, transmite Le Parisien.

Anastasia Vassilieva, medicul personal al activistului anticorupție și lider al unui sindicat de opoziție, a declarat că nu a putut să-și viziteze pacientul marți, ca de fiecare dată când a încercat să-l întâlnească de la arestarea sa, la începutul lunii martie.

„Este o atitudine lipsită de respect pentru persoanele venite să-și exercite datoria umană și datoria medicală de a ajuta un pacient”, a spus ea în fața închisorii, adăugând că este vorba de ”sănătatea și chiar de viața” avocatului în vârstă de 44 de ani.

În schimb, avocații lui Aleksei Navalnîi au reușit să pătrundă în închisoare, potrivit jurnaliștilor AFP. Ei și-au descris clientul drept „foarte slăbit”. „Stă cu greu așezat și vorbește cu dificultate”, a spus Olga Mihailova, dând asigurări că Navalnîi nu primește niciun fel de ajutor medical. Prin urmare, ea a solicitat transferul acestuia „la un spital civil din Moscova”.

Aleksei Navalnîi a încetat să mai mănânce din data de 31 martie în semn de protest față de condițiile de detenție, acuzând în special administrația penitenciarului că i-a refuzat vizita unui medic, el având o dublă hernie de disc, cu pierderea sensibilității la picioare și brațe.

Principalul opozant al lui Vladimir Putin a fost arestat în luna ianuarie, când a revenit în Rusia după cinci luni de recuperare medicală în Germania în urma unei otrăviri pentru care îl acuză personal pe președintele rus. El a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru un caz de fraudă datând din 2014, instrumentat politic.

Un lagăr de concentrare și tortură, nu un spital

Serviciile penitenciare ruse au dat asigurat luni că starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi este „satisfăcătoare”, anunț pus la îndoială de rudele sale și de Uniunea Europeană. Un aliat al oponentului, Leonid Volkov, a spus că Navalnîi a fost transferat „într-un lagăr de concentrare și tortură și nu într-un spital”. ONG-ul Amnesty International a susținut că acest transfer a fost „o pedeapsă deghizată în tratament medical”, deoarece autoritățile se pregătesc „să-l hrănească forțat, pentru a întrerupe greva foamei, și să-l pedepsească din nou”.

Mama sa, Liudmila, a explicat pe Instagram că spitalul-închisoare unde a fost transferat are condiții „mai rele” decât precedenta instituție penitenciară.

Soarta oponentului și, mai pe larg, relațiile dintre Bruxelles și Moscova s-au aflat pe ordinea de zi a unei ședințe a celor 27 de miniștri de externe, în timp ce țările occidentale au avertizat Moscova. Diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a avertizat autoritățile ruse că sunt „responsabile” pentru sănătatea lui Navalnîi, afirmație reluată și de ministrul britanic de externe, Dominic Raab. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că este „extrem de îngrijorată” și a subliniat că se asigură că Aleksei Navalnîi primește îngrijiri adecvate.

CEDO, întrebări privind condițiile de detenție

La rândul său, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a trimis la Moscova câteva întrebări cu privire la condițiile de detenție a activistului anticorupție, dorind să afle dacă acestea sunt „compatibile cu dreptul său la viață”.

Fermă pe poziție, Moscova continuă să denunțe critica occidentală ca fiind o ingerință în afacerile sale interne. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că aceste critici „nu pot fi acceptate”.

Susținătorii opozantului în vârstă de 44 de ani au chemat la proteste în întreaga Rusie pentru miercuri, ziua discursului anual al lui Vladimir Putin în fața Parlamentului. Ministerul de Interne a avertizat că nu va permite nici o „destabilizare” și că va întreprinde „orice acțiune este necesară”.

Procuratura dorește la rândul său să interzică organizația lui Navalnîi, Fondul pentru lupta împotriva corupției (FBK), pentru „extremism”.

Sursă foto: Dreamstime