Andrei Rusan, LTE Network Engineering Expert în Alcatel-Lucent, a depus la Biroul European pentru brevete (EPO) propunerea sa de brevetare: “Network Entity, System, Method and Computer Program for Streaming Data” (Entitate de Reţea, Sistem, Metodă şi Program informatic pentru transmiterea de date). Înregistrarea a fost finalizată, iar decizia de patentare urmează a fi comunicată la mijlocul anului 2013 după analizarea propunerii de către EPO.

Studiile întreprinse şi munca depusă de Andrei Rusan timp de 2 ani au dat naştere unei noi arhitecturi, care integrează un controlor de limită al sesiunii (SBC) cu funcţionalitate video în centrul tehnologiei LTE. O nouă configurare personalizată pentru SBC a fost creată permiţând interconectarea modulelor pentru a susţine o calitatea a serviciului (QoS) dinamică pentru serviciile video RTSP. O soluţie dinamică de QoS pentru serviciile video va fi astfel disponibilă şi uşor de integrat.

Mircea Strugaru, în prezent Directorul diviziei de Applications R&D, a fost primul inginer roman din Alcatel-Lucent care a depus la EPO o propunere de brevetare în 2009 pentru o soluţie de Media Sharing  (PeCMan – gestionarea conţinutului personal). PeCMan este un instrument de gestionare al conţinutului Internet relevant pentru utilizator şi a fost dezvoltat de ingineri români împreună cu colegi belgieni din cadrul Laboratoarelor Bell. Mai mult, propunerea de brevetare a fost confirmată ca invenţie de către EPO în 2010, devenind astfel un produs Alcatel-Lucent.

“Sunt foarte bucuros că doi ani de muncă susţinută au dat naştere unui concept şi că acum soluţia propusă se califică pentru o cerere de brevet. Dat fiind profesionalismul comisiei interne din cadrul Laboratoarelor Bell, precum şi analiza complexă anterioară aprobării, propunerea de brevetare este un succes cu care ne putem mândri de pe acum! Din punct de vedere personal, parcurgerea acestui întreg proces a reprezentat o experienţă deosebit de valoroasă pentru mine“, a declarat Andrei Rusan.

Andrei Rusan, în vârstă de 30 de ani, a fost student al Universităţii Politehnice din Timişoara, în cadrul Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii. Şi-a continuat studiile post-universitare la Oulu Polytechnik (Finlanda) şi este înscris, în prezent, într-un program de doctorat în cadrul Universităţii Politehnice din Timişoara. Înainte de a se alătura companiei Alcatel-Lucent în 2007, Andrei a fost lector la Universitatea Oulu Polytechnik din Finlanda şi la Universitatea din Palermo, Italia. În Alcatel-Lucent, Andrei a fost implicat în cele mai noi tehnologii disponibile şi a contribuit decisiv la îmbunătăţirea calităţii serviciilor de date şi video.