Spre deosebire de restul Greciei, Salonicul, ce are o populaţie de un milion de locuitori, îşi reduce datoriile, a redus taxele pentru afaceri şi reuşeşte să-şi plătească angajaţii şi furnizorii la timp. “Era o inerţie inacceptabilă, chiar o incredibilă incompetenţă. Le-am spus, oameni buni, de acum trebuie să schimbăm felul în care gândim şi cui nu-i place n-are decât să plece”, spune Boutaris. Printre măsurile luate de primar sunt organizarea de licitaţii pe bune pentru hărtia, pungile sau laptele pe care îl cumpără municipalitatea, lucruri ce erau furnizate de câteva firme preferenţiale, o practică obişnuită în Grecia şi în întreg Estul Europei. De asemenea, Boutaris a impus grecilor care depuneau cereri sau alte acte la primărie să-şi aducă plicuri şi dosare de acasă, nu să le primească gratis.
Cel mai greu, spune Boutaris, este să schimbi mentalitatea grecilor. Ţara este renumită pentru corupţie însă până acum niciun politician n-a fost condamnat iar primul mare proces de corupţie a început abia în Septembrie. E vorba tocmai despre predecesorul lui Boutaris, fostul primar al Salonicului, acuzat că a delapidat 51 mil. euro din banii primăriei, o sumă similară cu bugetul anual pentru construcţii. Cetăţenii par la rândul lor mulţumiţi de primarul ales cu doi ani în urmă cu un avans de doar 300 de voturi. “Oraşul funcţionează, mi-aş dori ca toată Grecia să fie la fel”, spune pensionarul Zaharias Vavelitis.
Dacă a reuşit să pună în ordine finanţele oraşului – Salonicul va avea, după mulţi ani, surplus bugetar anul acesta – şi a reuşit să relanseze turismul într-un oraş grav afectat de criză promovându-se ca destinaţie în Turcia şi Israel, Boutaris a şi ratat câteva obiective. Adversarii săi vorbesc despre nerezolvarea problemei gunoiului, străzile oraşului sunt pline de gunoaie şi tomberoane pline şi despre iluminatul public – “trăim în cel mai întunecat oraş din Europa”, spun adversarii săi. “Este greu să curăţăm oraşul fără să avem mâna de lucru”, admite Boutaris, care spune că s-a dovedit a fi mai greu decât credea în condiţiile în care lucrătorii de la salubritate nu acceptă să-şi abandoneze slujbele de birou şi să iasă în stradă.