Dr. Zhong Nanshan, consilierul medical principal al guvernului chinez, a confirmat într-un interviu acordat pentru CNN, sâmbătă, că autorităţile locale din Wuhan, oraşul în care noul coronavirusul a apărut  în luna decembrie, au ascuns detalii cheie despre amploarea focarului iniţial.

Noul scenariu a fost făcut, deoarece, până în prezent nu a fost înregistrată o imunizare de grup în rândul comunităţii, a avertizat unul dintre epidemiologii de top ai ţării.

Potrivit datelor Comisiei Naţionale de Sănătate (NHC) din ţară, China a raportat peste 82.000 de cazuri de coronavirus şi cel puţin 4.633 de decese, însă epidemiologul chinez susţine că autorităţile nu ar trebui să se complacă în actuala situaţie, deoarece există în continuare pericolul ca un al doilea val de infecţii să se extindă.

De asemenea, în ultimele săptămâni  noi grupări de cazuri de coronavirus au apărut în China, în Wuhan, dar şi în provinciile de nord-est ale Heilongjiang şi Jilin.

„În acest moment, majoritatea chinezilor sunt încă sensibili la infecţia cu COVID-19, din cauza lipsei imunizării de grup”, a spus Zhong. „Ne confruntăm cu o provocare mare, şi situaţia nu este mai bună decât cred că ţările străine în acest moment”, a mai spus epidemiologul.

Vor trece ani de zile

Totodată, Zhong a vorbit despre trei vaccinuri chineze, care în prezent sunt în faza de studiu clinic în ţară, dar până la găsirea unei soluţii „perfecte” este posibil să mai treacă „ani”.

„Trebuie să testăm din nou şi din nou … folosind diferite tipuri de vaccinuri. Este prea devreme pentru a trage orice concluzie despre ce tip de vaccin este bun pentru acest tip de coronavirus … de aceea cred că obţinerea unui vaccin va dura mult mai mult „, a adăugat acesta.