Rusia a efectuat intervenții militare în Georgia și Ucraina pentru a împiedica aderarea acestor țări vecine la NATO, a declarat fostul reprezentant al NATO în Rusia, Gary Tabach, într-un interviu pentru ”Apostrohp”.
El a menționat că statutul NATO prevede că intrarea în Alianță este imposibilă dacă un candidat are dispute teritoriale cu statele vecine.

„Cred că unul dintre motivele pentru care Putin a început războaie cu Georgia și Ucraina este că acest articol interzice intrarea țării în NATO, dacă există granițe controversate. Georgia și Ucraina au acum astfel de dispute”, a spus fostul diplomat NATO.

La întrebarea de clarificare a jurnalistului cu privire la conflictul din jurul Ciprului, el a explicat că între Grecia și Turcia nu a existat război direct.

„Din nou, sunt convins că există întotdeauna excepții de la orice regulă, iar această excepție va trebui acceptată. Cred că Rusia poate avea o surpiză neplăcută… Ceea ce au făcut ei este ilegal. Toate țările NATO recunosc Crimeea și Donbas ca parte a Ucrainei, Abhazia și Osetia de Nord – parte a Georgiei”, a adăugat Tabach.

„Știu că Trump a dat instrucțiuni pentru a lucra la al 5-lea articol din Carta NATO și de a găsi o soluție pentru Georgia și Ucraina”, a spus Tabach.