Când am început această rubrică, credeam că o să-mi fie destul de greu să găsesc tot timpul locuri relativ noi pe care să vi le recomand. Pe vremurile acestea, nu-ți prea vine să crezi că mai sunt oameni dispuși să investească într-un restaurant. Iar eu trebuie să găsesc trei astfel de locuri în fiecare săptămână. Și, până acum, am fost surprins să constat că, pe măsură ce adaug restaurante pe lista mea scurtă, aflu că s-au mai deschis altele noi. Norocul meu! Și sper să prospere cât mai mulți în industria asta, căci va însemna, oarecum implicit, că ne merge tuturor mai bine și ne putem permite să mâncăm mai des în oraș.
Collage nu mai e un restaurant atât de nou, însă cred că n-a împlinit oricum un an și observ că este destul de puțin cunoscut. Se află la o aruncătură de băț de Osteria Gioia, un restaurant ceva mai popular, pe Ion Mihalache colț cu Monetăriei. L-am vizitat într-o vineri seară, înainte de Crăciun, stârnit oarecum și de poveștile unor prieteni care s-au declarat încântați de experiențele lor acolo. Recunosc din capul locului că le-am dat dreptate, dar… întotdeauna există și un „dar“.
Fusion cu accent italian
Este un local fusion. Din toate punctele de vedere. Bucătărie, decor, întregul concept. Până la urmă, de aceea se numește Collage. Decorul este din acest punct de vedere foarte sugestiv. Dar în același timp obositor. O combinație destul de „îndrăzneață“ de art nouveau și pop art, cu alte influențe mai timide pe alocuri, ceea ce nu e neapărat pe gustul meu. Mă gândesc în primul rând la zona de restaurant care ar trebui să fie cât mai calmă și mai echilibrată cu putință.
Eu, unul, cred că poate avea și ambianța efectul ei asupra digestiei. Iar mobilierul alb opulent, cu animal print pe alocuri, și mocheta roșu-cardinal îți pot cădea mai greu la stomac. Pentru un club s-ar potrivi de minune, dar pentru un restaurant nu mai sunt așa de sigur. În zona de lounge, fuziunea asta de stiluri și culori nu e deranjantă. Vă recomand să mergeți și în acea zonă înainte sau după masă. Mai au şi un brandy room, la mansardă. Aici decorul servește pe deplin scopului pentru care a fost creat spațiul – un mic club englezesc cu fotolii confortabile, numai bune să-ți savurezi cigarul sau coniacul, după masă.
Meniul este tot un colaj de feluri foarte eterogene cu o listă de mâncăruri destul de scurtă, ceea ce poate fi un indiciu că chef-ul își propune să facă puține preparate, dar toate gustoase și proaspete. Și pot spune că aici fuziunea le-a reușit. Nu sunt nici în bucătărie un fan al lucrurilor amestecate și rar am avut ocazia să gust două lucruri bune într-un local fusion. Aici însă bucătarul reușește să facă ceea ce numim de obicei haute cuisine sau haute gastronomie.
Mâncăruri foarte aromate (cred că bucătarului îi place cimbrul pentru că l-am găsit, fire întregi, în trei feluri de mâncare) cu o dominantă italienească – înțeleg că și chef-ul este de origine italiană. Sunt lucruri gustoase, care pot suna pretențios, fără a fi însă deloc. Iar eu, unul, nu le-am găsit niciun cusur.
Dacă nu vă deranjează decorurile eclectice și vreți să gustați o mâncare de excepție, nu ezitați să vizitați Collage. Și mergeți la cină. Pare un loc potrivit pentru o cină romantică.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

Am încercat fettucine cu tocană de vită în sos roșu și rozmarin (38 de lei). O porție generoasă de paste Piemont style, cum cred că mânca bucătarul în copilărie, la bunica lui. La fel de bune au fost și gnocchi de cartofi cu ragu de miel și cimbru (42 de lei). Sosuri complexe, aromate și paste făcute în casă, proaspete de ți se topesc în gură. Dacă nu vă plac pastele sau sosurile cu carne, puteți încerca consommeul de vită cu brânză, ou de prepeliță și trufe (36 de lei).
Pentru felul doi sunt mai multe variante pentru amatorii de pește. Eu am încercat însă pieptul de rață caramelizat (87 de lei), care mi s-a părut prea scump și prea pompos prezentat pentru rezultatul din farfurie. Pe scurt, nu vi-l recomand. Cred că lucrurile ar fi stat altfel cu vițelul învelit în varză pe care îl voi încerca, însă, data viitoare. La desert puteți alege tortul de ciocolată sau crema de ciocolată Gianduia (32 de lei).
Iar din lista de vinuri v-aș recomanda pentru vinurile albe Rieslingul Cuvee d’Excellence de la Vinarte (74 de lei) sau Petit Chablis Le Donjon des Escoffiers, un Chardonnay din Beaujolais excelent (115 lei) și pentru vinurile roșii, un Rosso di Montalcino (150 lei) sau un Cabernet chilian de la Punta Nogal (80 de lei).
Legendă:
Mâncare:5 puncte din 5
Serviciu:4 puncte din 5
Atmosferă:4 puncte din 5
Collage
Bulevardul Ion Mihalache 10-12
0758.101.040
www.collageworld.ro