În urmă cu o lună o femeie în vârstă de 60-70 de ani a lăsat mai multe cutii cu echipamente electronice la centrul de reciclare CleanBayArea din Milpitas, CA. Femeia nu a dorit bon fiscal şi nici nu şi-a lăsat datele de contact. Câteva săptămâni mai târziu angajaţii centrului au deschis cutiile pentru a descoperi unul din cele 200 de computere originale Apple 1 construite în 1976 de Steve Jobs, Steve Wozniak şi Ron Wayne. 

Compania de reciclare şi-a dat seama de valoarea computerului pe care ulterior l-a vândut unui colecţionar privat pentru aproximativ 200.000 de dolari. Politica centrului este să împartă în mod egal suma cu persoana care a donat echipamentul. Vicepreşedintele firmei Clean Bay Area, Victor Gichun, a demarat o campanie în media pentru a identifica femeia misterioasă şi ai înmâna un cec de 100.000 de dolari. 

Apple 1 a fost asamblat de co-fondatorii firmei, Steve Jobs şi Steve Wozniak, în garajul părinţilor lui Jobs. Nu avea nici monitor, nici tastatură, ci numai circuitul suport principal al elementelor esenţiale ale calculatorului iar în 1976 se vindea pentru 666,66 dolari. Până acum se estimează că au mai supravieţuit doar 63 de exemplare din primul produs realizat de Apple. Anul trecut un computer Apple 1 s-a vândut pentru 905.000 de dolari la o licitaţie organizată la New York. 

AGERPRES


Te-ar putea interesa și: