În acest context, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi BSA The Software Alliance (BSA) anunţă reînnoirea Protocolului de colaborare şi debutul unei noi campanii pentru prevenirea şi combaterea pirateriei software, continuând astfel activităţile comune începute în 2011. 

Prin intermediul campaniei ,,Folosind software nelicenţiat îţi laşi securitatea la întâmplare', un număr de 20.000 de IMM-uri vor fi informate cu privire la riscurile asociate utilizării de software nelicenţiat. 

Potrivit cercetării 'Seizing Opportunity Through License Compliance', 60% dintre angajaţii intervievaţi au menţionat riscurile de securitate asociate cu software-ul nelicenţiat ca fiind unul dintre motivele principale pentru a folosi software autorizat şi licenţiat. Acelaşi studiu demonstrează că personalul tehnic din cadrul companiilor nu conştientizează cu adevărat dimensiunea problemelor, iar directorii de Tehnologia Informaţiei (CIOs) estimează că 15% dintre angajaţi instalează software în reţeaua internă fără cunoştinţa lor, dar subestimează gravitatea situaţiei. 

Totodată, studiul arată că, în realitate, un număr aproape dublu (26%) dintre angajaţi instalează software neautorizat în reţea. 

Pe de altă parte, Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a continuat, în perioada 2011-2016, după semnarea primului Protocol de colaborare, investigaţiile legate de cazuri de încălcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator. În urma celor peste 1.000 de verificări efectuate, numai în ultimul an au fost indisponibilizate peste 5.500 de sisteme informatice şi suporturi de stocare, reiese din datele oficiale. 

Consultanţii BSA pot furniza IMM-urilor din România informaţiile de care au nevoie pentru realizarea unui inventar software intern, dar şi consultanţă post-inventariere, prin intermediul Centrului de suport pentru Campania organizată de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi BSA The Software Alliance. 

BSA The Software Alliance (www.bsa.org) este cea mai cunoscută organizaţie creată în scopul promovării industriei globale de software în faţa guvernelor şi pe piaţa internaţională. Cu sediul central în Washington DC şi activitate în peste 60 de ţări, organizaţia iniţiază demersuri pentru utilizarea legală de software şi susţine adoptarea de politici publice menite să sporească inovaţia tehnologică şi să aducă dezvoltare şi creştere în economia digitală.

AGERPRES