Este adevărat, a fost greu de înțeles acest lucru. Nu se putea asculta liniștea guvernării de țignalele trompetiștilor cu simbrie care au reușit să transforme până și banalul cuvânt "tehnocrat" într-o sperietoare. Nu putea fi savurat momentul de tihnă de zarva făcută de hoții rămași fără ocazia să-ți bage mâna în buzunar. Este uimitor câte pot fi făcute de către unii pe care-i ține vocea să strige tare și repetat. Se îndoaie până și limba română sub ciocanul ghiolbanilor de profesie care lovesc în ea cu sete și fără grija zilei de mâine.

Există însă un alt lucru mare și prea puțin băgat de seamă în aceste momente în care țara face loc pentru o nouă garnitură de potentați vremelnici. Ceva important și pentru care au murit oameni. Se numește democrație! Democrația a câștigat în România și câștigă cu fiecare rundă de alegeri în care poporul voteză. (Nu vă faceți iluzii, votează și cei care nu participă la vot, doar că o fac implicit și sunt întotdeauna de partea învingătorilor!) Se spune că fiecare popor are conducătorii pe care îi merită, iar viața se încăpățânează să ne demonstreze încă și încă o dată că așa este. Iar mustăciosul Dragnea și ai lui sunt cei pe care îi merităm, fiindcă majoritatea dintre noi a decis așa. Iar ăsta este un lucru bun, pe termen lung, fie că ne place sau nu!

Cum a mers economia pe vremea lui Dacian Cioloș? Păi bine, pentru toți cei care au discernământ și privesc în perspectivă. (Circulă pe Facebook o listă cu realizările din timpul mandatului său de un an, cine dorește, o va găsi.) Și prost pentru toți cei care așteaptau pomeni, lideri mesianici sau pe Vlad Țepeș. Marele merit al lui Dacian Cioloș este că ne-a lăsat în pace, să ne vedem de ale noastre, în timp ce el și o parte din echipa lui s-au străduit să ne netezească drumurile pe unde s-au priceput și pe unde s-a putut. E puțin? Deloc! Este extrem de mult. Este exact ce aveam nevoie înainte de un nou regim în care raptul va fi misiunea centrală a forțelor de guvernământ. De unde să ne fi dat seamă în ce grotă întunecată se găsește Sănătatea dacă nu exista lanterna numită Vlad Voiculescu? Cum să reperăm "liderii" calificați la școala serviciilor secrete dacă nu ar fi existat guvernul de tehnocrați? Cum să înțelegem jaful din IT fără să fi avut grupul de tineri voluntari numiti "GovITHub" care au făcut gratis aplicații pentru care unii ar fi încasat milioane de euro, după care ar fi păstrat hoțește codul sursă? Cum să trăim fără coadă la permise și fără să-l mai vedem pe Tăriceanu cum se bagă în față?

Și ar mai fi ceva, foarte important, dacă nu chiar vital. Ați băgat de seamă că Dacian Cioloș și al lui nu s-au plâns nici măcar o singură dată de "abuzurile" procurorilor DNA?

CLAUDIU ȘERBAN
director editorial Capital