„Situația în România este destul de explozivă și destul de încordată. O comunicare proastă a Guvernului poate să escaladeze tensiunile și să se ajungă la violențe”, transmite politologul.

Lumea este la limita suportabilității

„Lumea este cam la limita suportabilității. A rezistat foarte bine în prima parte și s-a supus destul de disciplinat măsurilor cerute de Guvern și uneori și aplicate, deși valul ăsta de amenzi nu cred că a fost un lucru realist și inteligent, dar oricum n-au fost mari probleme cum au fost în alte țări.

Așa încât, cred că ceea ce suferă acum populația în general, este că în ultima vreme s-au dat comunicate contradictorii, mă refer la Guvern, iar pe de altă parte, pe lângă Guvern, mesajul autorităților a fost parazitat de tot felul de alte mesaje dintr-o gamă foarte largă: de la suntem într-o pandemie foarte nimicitoare care va face prăpăd și trebuie reluată starea de urgență și trebuie luate măsuri drastice, până la ideea opusă că nu există nicio pandemia, niciun coronavirus, și că există o mare escrocherie internațională pornită de nu știu unde.

Cred că aceste mesaje care s-au suprapus și pe bâlbâielile Guvernului care ba relaxează, ba ia o măsură, ba nu relaxează, ba se contrazic între ei. De pildă, Rafila cu ministrul Sănătății, Tătaru, care adesea par că se iubesc la fel de mult ca Tom și Jerry”, argumentează Stelian Tănase.

Nerespectarea măsurilor anti-COVID

Politologul consideră că românii nu mai respectă măsurile anti-COVID din cauza comunicării defectuoase.

„Și, atunci, lumea, pe de-o parte, este contrariată și nu știe ce să să creadă, pe de altă parte e la capătul puterilor și weekendul ăsta s-a văzut foarte clar că lumea a năvălit spre parcuri, spre păduri, spre munte, spre mare, undeva la 60.000 – 80.000 de oameni au fost la mare. Ceva de neimaginat! (…) Nu respectă niciun fel de restricții.

Este imaginea informațiilor pe care le-au primit, dar și este și expresia faptului că lumea a ajuns la o limită. La Guvern lipsește un grup de psihologi sau experți pentru că comunicarea este foarte defectoasă. Este foarte bine ca la Guvern să se știe că lumea e la capătul puterilor, nervii sunt foarte întinși, oamenii încep să cedeze psihic. Guvernul nu s-a mișcat rău. În ultima vreme a început să scârțâie”, subliniază Stelian Tănase.

Situația din România

„Ar fi prăpăd. Toată lumea ar face pe vitează sau foarte mulți ar brava, dar la prima statistică că avem 1.000 de morți într-o zi, lumea s-ar speria și ar intra în case. O mare problemă în acest moment este faptul că modul în care se comunică este foarte defectuos.

Situația în România este destul de explozivă. Destul de încordată. Și o comunicare proastă din partea Guvernului poate să escaladeze tensiunile și să se ajungă la violențe. Pe zi ce trece, cu cât se lungește pandemia, această stare de încordare, de așteptare, cu cât se amână măsurile care trebuie luate, cu atât situația devine mai periculoasă”, a conchis acesta.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea