Un acţionar minoritar al Automobile Craiova (AUCS), Adrian Andrici, a cerut, miercuri, CNVM anularea ofertei de preluare derulată de Ford Motor Company, invocând că anterior delistării producătorului auto autohton compania trebuie să fuzioneze cu alte două firme.

Andrici susţine că, la momentul aprobării ofertei, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) trebuia să ia în calcul şi prevederile contractului de privatizare, prin care Ford Motor Company a preluat, în 2007, pachetul majoritar al Automobile Craiova şi a altor companii din grup de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Procesul de restructurare descris în contractul de privatizare presupune fuziunea Automobile Craiova şi a firmei Mecatim cu Ford România, fost companie Daewoo Automobile Craiova. După fuziune, Ford va prelua partea de producţie, iar restul activelor trebuie să fie repartizate unei noi firme. Acţionarii Automobile Craiova ar urma astfel să poată deţine acţiuni la Ford România.

„Acţionarii minoritari vor fi discriminaţi”

„Oferta aprobată prin Decizia 1116/14 iulie 2009 a CNVM constituie o fraudă la lege, întrucât eludează prevederile Legii 36/2008 referitoare la restructurarea grupului de societăţi Automobile Craiova, urmărind încălcarea drepturilor acţionarilor minoritari şi eliminarea acestora înainte de separarea Activelor Conexe şi de fuziunea obligatorie a Automobile Craiova, Mecatim şi Ford România, prevăzute în Anexa 3 la Contract (de privatizare – n.r)”, se arată în contestaţia formulată de Andrici.

El susţine că oferta iniţiată de Ford nu permite acţionarilor minoritari ai Automobile Craiova să primească titluri la Ford România.

„Legea nu permite, înainte de fuziune si de separarea Activelor Conexe (Ford România, Automobile Craiova şi Mecatim – n.r), eliminarea acţionarilor minoritari din Automobile Craiova sau din Ford România, printr-o ofertă publică de cumpărare. Acţiunile care s-ar obţine de către acţionarii minoritari ai Automobile Craiova, după fuziunea cu Ford România, vor fi mult mai valoroase decât cele deţinute astăzi, astfel că preţul lor va fi unul neîndoilenic mai mare”, afirmă Andrici.

Următorul pas: Instanţa

Acţionarul minoritar mai spune că va ataca oferta de preluare şi în instanţă în cazul în care CNVM nu va anula operaţiunea.

Grupul american Ford Motor Company, acţionarul majoritar al Automobile Craiova, derulează în perioada 22 iulie – 11 august o ofertă de preluare la Automobile Craiova, care vizează achiziţia pachetelor de acţiuni pe care nu le deţine, respectiv 3,26% din capitalul social.

Constructorul american de automobile, care deţine 96,74% din acţiunile Automobile Craiova, oferă câte 17,65 lei pentru fiecare acţiunile respective, valoarea operaţiunii fiinde de 10,9 milioane lei (2,6 milioane euro).

Operaţiunea a fost aprobată săptămâna trecută de CNVM.

SURSA: Mediafax