Secretarul pentru turism din Cipru, Savvas Perdios, a catalogat drept foarte important acordul încheiat între Cipru și Israel cu privire la „Pașapoartele de vaccinare”, dar a subliniat că o singură piață nu poate salva primul semestru al anului care se anunţă foarte dificil, scrie Stockwatch.

Ieri, președintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, după întâlnirea pe care a avut-o cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că s-a ajuns la un acord între autoritățile competente din cele două țări astfel încât de la 1 aprilie 2021, cetățenii israelieni care au fost vaccinați cu un vaccin aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (în prezent Moderna, Pfizer, AstaZeneca) vor putea călători în Cipru fără prezentarea unor teste Covid.

Vorbind pentru StockWatch, Perdios a declarat că: „Israelienii nu vor trebui testați pentru coronavirus şi nici nu vor trebui să stea în carantină, cu condiția ca a doua doză de vaccin să fi fost administrată cu cel puțin șapte zile înainte de plecarea lor din Israel”.

El a adăugat că „această facilitate nu este un permis de liberă trecere” și a precizat că „Ciprul își rezervă dreptul de a efectua teste aleatorii pentru orice zbor care ajunge în Cipru, în rândul tuturor călătorilor, fără a face distincţie între vaccinaţi şi nevaccinaţi”.

El a clarificat, de asemenea, că şi „atunci când cineva a primit un vaccin va trebui să respecte prevederile protocoalelor, cum ar fi măști, distanță și alte măsuri”.

Întrebat dacă acordul are aprobarea Bruxelles-ului, el a spus: „Acorduri similare au fost anunțate şi de alte țări precum România și Malta, care sunt aproape de un astfel de acord. Este dreptul fiecărei țări să gestioneze aceste probleme”, a spus el. În ceea ce-i privește pe ciprioții care doresc să viziteze Israelul, Perdios a spus că această problemă va fi discutată peste câteva săptămâni, după ce va crește numărul persoanelor care vor fi vaccinate în Cipru.

Nicio evoluție în discuţiile cu Marea Britanie și Rusia

Răspunzând la o întrebare cu privire la celelalte două piețe importante pentru Cipru, Marea Britanie și Rusia, Perdios a spus că „ultimele informații din Marea Britanie sunt că niciun operator de turism nu va efectua zboruri spre Cipru sau spre o altă țară înainte de mijlocul lunii aprilie, deși mă aștept ca această dată să fie amânată în continuare”, a spus el.

Cipru se află în așteptare şi cu privire la piața rusă. „Rusia continuă să interzică total călătoriile în străinătate. Secretariatul pentru turism, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, face propriile demersuri către Rusia. Scopul nostru de îndată ce ne deschidem cerul este să avem „da”-ul final din partea lor pentru a începe zborurile”, a spus el.

Israelul va da un impuls turismului

Perdios și-a exprimat speranţa că acordul cu Israelul va oferi curaj tuturor celor care lucrează în acest domeniu pentru acţiuni similare. „Pentru acest an, estimez că se va dovedi o piață foarte importantă pentru Cipru. Peste câteva săptămâni vom avea o imagine mai clară”, a spus el.

El a adăugat că există deja multe companii aeriene care planifică un număr crescut de zboruri între Israel și Cipru. El a subliniat totuşi că „În primele patru luni nu suntem nicăieri, faptul că facem un pas înainte nu înseamnă că alții sunt gata să călătorească la noi”, a conchis el.