180 de români vor ajunge înapoi în ţară, miercuri seară, cu un avion de tip charter care va ateriza la Otopeni. Este vorba despre cetăţeni români din Norvegia care nu au adăpost, locuri de muncă sau beneficiari de ajutoare sociale, scrie o publicație locală.

„În Norvegia sunt peste 1500 de cazuri de Covid-19, majoritatea serviciilor pentru persoanele fără adăpost au fost sistate, din cauza riscului, rămânând deschise în momentul de față doar două adăposturi de urgență, unul pentru bărbați și unul pentru femei și cupluri.

În condițiile în care majoritatea românilor nu au nici un fel de asigurare de sănătate sau de călătorie, în cazul în care unul dintre aceștia ar fi contactat virusul pe pământ norvegian, după aplicarea tratamentului adecvat pentru acesta, ar fi fost nevoiți să plătească”, declară o sursă direct implicată în acest eveniment.

Conform sursei citate, aceşti români au solicitat ajutorul autorităților norvegiene pentru a se întoarce acasă și li s-a pus la dispoziție un avion de tip charter cu ajutorul unei fundaţii din Norvegia. Acțiunea a fost coordonată de municipalitate împreună cu Kirkens Bymisjon, o organizație care întotdeauna a fost în sprijinul persoanelor vulnerabile pe teritoriul Norvegiei.

Duminică a mai plecat un transport spre România

Nu este primul transport de acest fel între Norvegia şi România. Duminică dimineaţă, un autobuz în care se aflau tot persoane fără adăpost a plecat spre ţară, însă cursa este îngreunată de închiderea graniţelor.

Camilla Tangen Monsen, liderul cazării de urgență pentru vizitatorii săraci care vin să ceară ajutor la Crucea Roșie din Oslo, declară: “Încă există oameni săraci fără adăpost în Oslo. Atât cei de etnie romă, cât și oamenii din alte țări. Încercăm să găsim o soluție și pentru ei.”