Deputatul PNL Dan Vâlceanu a declarat marți că Guvernul Orban nici nu își pune problema să dubleze alocațiile copiilor în 2020, nefiind resurse financiare pentru acest lucru.

Bani de la serviciile secrete

”Văd că o marotă a PSD este să luăm bani de la serviciile secrete. Și dacă am desființa toate serviciile secrete din România, tot nu am avea bani pentru dublarea alocațiilor. Bugetul lor este, în total, de 5 – 5,5 miliarde de lei. Vă dați seama despre ce vorbim?”, a declarat deputatul PNL, în direct la Digi 24 TV.

Trebuie menționat că impactul asupra bugetului, dacă ar fi dublate alocațiile, este calculat la 6 miliarde de lei.

Dublarea alocațiilor nu este sustenabilă

Sigur că este de dorit majorarea alocațiilor, a explicat Vâlceanu. Dar trebuie să existe și bani pentru asta, a continuat liberalul. El a adăugat că românii au nevoie și de autostrăzi, de investiții, nu doar de pensii și alocații.

Trebuie precizat că și șeful Executivului, Ludovic Orban, a declarat luni că liberalii doresc o majorare a alocaţiilor copiilor, însă cu condiţia ca aceasta să fie sustenabilă, iar în momentul de faţă nu sunt prevăzute sume de bani pentru a susţine creşterea.

Patru scenarii la Guvern

El a anunţat că PNL ia în calcul patru variante pentru sancţionarea proiectului de lege al PSD care a trecut de Parlament privind creşterea alocaţiilor.

”Noi nu putem accepta felul acesta de legiferare (n.r. – al creşterii alocaţiilor). Avem patru variante posibile: fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare, fie o reglementare care să prevadă, totuşi, o creştere raţională a alocaţiilor copiilor, care, repet, de la 1 ianuarie au crescut, tot în baza proiectului depus de PNL, fie mai avem o variantă, care ar cuprinde procedura de angajare a răspunderii”, a arătat Orban.