Ministerul de Finante rus a stabilit ca in data de 15 octomrie 2008, la ora locala 18, va fi termenul-limita pentru depunerea de cereri de recuperare a datoriilor fostei URSS. Statul rus si-a insusit datoriile defunctei Uniuni la 1 octombrie 1994, dar pana acum nu au fost trasati pasi clari pentru plata tuturor sumelor restante. Datoriile s-au acumulat in timp, ca urmare a incapacitatii URSS de a achita anumite marfuri achizitionate.

Rusia vrea acum sa incheie cu acestea datorii, dar nu prin plata lor cash, ci prin conversia lor in obligatiuni. Rusia a mai convertit in eurobonduri o serie de datorii, care au cumulat 2,4 miliarde de dolari. Potrivit analistilor economici rusi, aceasta ultima transa a datoriilor (care reprezinta finalitatea achitarii lor) eset cel mai greu de facut, deoarece au fost lasate pentru acum datoriile pentur care nu mai exista documente justificative, sau documentatia este incompleta.

Ministerul de Finante nu a anuntat cam la ce sume se ridica in prezent datoria, suma fiind estimata de analisti independenti la 600-700 milioane de dolari.