Laura Codruța Kovesi va fi, azi, din nou, în atenția presei interne și internaționale. Fosta șefă a DNA va fi temă a dezbaterilor care au loc la Bruxelles. Și asta pentru că, joi, la Bruxelles, se va desfășura a treia rundă de negocieri dintre Parlamentul European și Consiliul UE pentru postul de procuror-şef european. Ea îl are contracandidat pe francezul Jean – Francois Bohnert. În acest moment, Kovesi e susținută de Parlamentul European, în timp ce votul indicativ din Consiliul UE a fost favorabil lui Jean – Francois Bohnert.

Kovesi are însă o poziție mult mai bună decât săptămânile trecute. Curtea Supremă de la București tocmai a decis că, în dosarul deschis de Secția specială înființată de PSD-ALDE, nu se impune măsura controlului judiciar.

De altfel, fosta șefă a DNA se bucură de sprijinul declarant al președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani. De partea ei s-a pronunțat și prim-vicepreședintele Frans Timmermans. “Comisia a fost cat se poate de clara: dna Kovesi este candidat preferat de Parlamentul European. Am avut ocazia sa lucrez cu dna Kovesi mai multi ani. E o jurista de mare calitate pe care o admir pentru curajul sau. Este important ca ea sa poata fi candidata, astfel incat institutiile europene sa poata lua o decizie. Ne-am exprimat foarte clar aceasta pozitie si in discutiile cu autorit romane”, a punctat Timmermans.

Trebuie amintit că după primele două runde de negocieri nu s-a ajuns la niciun compromis între echipele Parlamentului european și cei ai Consiliului UE. În cazul în care nici astăzi nu se decide ceva concret, atunci va mai exista o întâlnire pe 10 aprilie.