Oficialul a precizat că Legea privind suprataxarea veniturilor excepţionale va intra în vigoare în 2013.

‘Legea nu se va aplica în 2012, ci din 2013. Proiectul ar urma să fie gata până la sfârşitul acestui an, ca să intre în vigoare anul viitor’, a afirmat Chiţoiu.

Intenţia autorităţilor de a aplica Legea privind suprataxarea veniturilor excepţionale ale companiilor din energie a fost exprimată în urma redevenţelor mici pe care le plătesc companiile petroliere către stat, în urma exploatării resurselor naturale.

Daniel Chiţoiu a declarat, la audierile din comisiile parlamentare de specialitate pentru validarea sa în funcţia de ministru al Economiei, că autorităţile intenţionează să majoreze redevenţele petroliere şi să negocieze, inclusiv cu OMV Petrom, în acest sens, analizând şi varianta impozitării veniturilor excepţionale ale companiei, în condiţiile în care aceasta nu va accepta majorarea redevenţelor înainte de 2014.

‘Redevenţele sunt prea mici. Vom modifica legea, vom renegocia preţul, inclusiv cu OMV Petrom. Contractul de privatizare expiră în 2014. Trebuie să negociem şi cu ei. Nu ştiu dacă sunt de acord. Dacă nu, le majorăm şi înainte, prin impozitarea veniturilor excepţionale. Venituri excepţionale, adică veniturile care au o rată a profitabilităţii foarte mare’, a afirmat Daniel Chiţoiu.
Ţiţeiul şi benzina mai scumpe au adus Petrom un nou profit trimestrial record, de 1,38 miliarde lei.

Gigantul din domeniul energiei OMV Petrom (SNP) a raportat pentru primul trimestru din acest an un nou profit-record, de 1,38 miliarde lei, în creştere cu 65% faţă de perioada similară a anului trecut, în special datorită preţului ridicat al petrolului, precum şi datorită practicării unui preţ în creştere la pompă.

"În primul trimestru, preţul majorat al ţiţeiului şi aprecierea dolarului faţă de leu au favorizat rezultatele segmentului E&P (Explorare şi Producţie), dar, în acelaşi timp, au influenţat negativ marjele şi volumele din activitatea de R&M (Rafinare şi Marketing). Pe parcursul trimestrului am înregistrat un progres considerabil în cadrul proiectelor cheie de investiţii şi am continuat să ne consolidăm performanţa operaţională, datorită măsurilor de management strict al costurilor”, a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.