Ratele la bancă ale românilor cu credite în lei vor fi recalculate în contextul în care indicele ROBOR nu va mai fi folosit ca referință pentru dobânda variabilă. Românii ar putea să plătească rate mai mici la bănci în mai puțin de două săptămâni.

Toate împrumuturile noi care sunt în lei se vor stabili în funcție de noul indice care înlocuiește ROBOR. Va începe marea recalculare a ratelor.

Românii s-ar putea bucura de rate mai mici la bănci. Parlamentarii propun recalcularea dobânzilor și pentru românii care plătesc deja rate la creditele luate în ultimii ani, nu doar pentru cei care au credit noi.

Creditele aflate în derulare nu aveau parte de noul indice ROBOR din cauza faptului că băncile s-au opus până acum acestei propuneri. Cu toate acestea, indicele nou ar putea fi aplicat şi creditelor aflate în derulare. Totul ține de decizia finală a parlamentarilor.

Pentru ca ratele să fie recalculate după noul indice, românii cu credite la bancă trebuie să facă o cerere de refinanţare care poate costa chiar și 500 de lei.

„Cine îşi va lua un credit de 50.000 de euro, pe 2 mai, va plăti o rată de 1.125 de lei, mai puţin cu 135 de lei faţă de o persoană care are deja un împrumut calculat la actualul Robor care a ajuns la 3,38%”

Pentru creditele de cosnum, ratele ar putea să scadă cu 1,5%, iar pentru creditele ipotecare cu 5%. Dobânzile la creditele românilor vor fi recalculate din 2 mai. Cei ce vor lua în curând un credit vor beneficia automat de aceste condiții noi.