UPDATE: Cinci angajaţi sunt daţi dispăruţi şi alţi câţiva au fost răniţi, unii dintre ei grav, într-o explozie care a zguduit marţi un parc industrial din oraşul german Leverkusen, în vestul ţării, provocând o importantă degajare de fum, a anunţat operatorul parcului, transmit dpa şi Reuters.

Explozia s-a produs la ora locală 09:40 (07:40 GMT), a indicat compania Currenta.

Explozia, însoţită de un zgomot puternic, a provocat un incendiu la un depozit de carburanţi al unei uzine de incinerare a deşeurilor.

UPDATE: „Dintr-un motiv încă necunoscut, o explozie s-a produs la Chempark din Leverkusen”, indică un mesaj postat pe contul de Twitter al operatorului acestui parc de companii chimice, care se prezintă drept una din cele mai mari din Europa în acest sector.

„Locuitorii sunt rugaţi să intre în încăperi închise şi să ţină uşile şi ferestrele închise”, adaugă mesajul, precizând că o intervenţie a pompierilor este în desfăşurare.

Evenimentul a fost clasificat în categoria ‘pericol extrem’ de către aplicaţia naţională de alertă la catastrofe.

Conform mai multor media, explozia s-a produs într-o zonă unde erau incinerate deşeuri.

Poliţia din Koln a transmis pe contul de Twitter că există pagube importante şi că mai multe porţiuni de autostradă au fost închise.

Peste 30 de companii chimice sunt prezente la Chempark din Leverkusen, printre care Covestro, Bayer, Lanxess şi Arlanxeo.

O explozie uriașă s-a simțit în orașul german Leverkusen, iar ulterior un nor uriaș s-a ridicat din zona marii întreprinderi farmaceutice Bayer. Postul de radio local Radio Leverkusen spune explozia s-a întâmplat în jurul orei locale 9.30, conform Reuters.

Conform mass media există temerile atât în privința toxicității norului ridicat, dar și a ”substanțelor periculoase” care s-au scurs în timpul arderii.

Această din urmă temere este justificată și pentru că deflagrația s-a produs, după primele informații, la o hală unde se depozitau și se incinerau deșeuri al fabricii de produse farmaceutice.

De remarcat că pompierii locali au cerut ajutor pompierilor din Köln. Există rapoarte neconfirmate despre victime cu arsuri.

Oficiul Federal pentru Protecție Civilă și Asistență în caz de dezastru a avertizat localnicii să închidă ferestrele și să rămână în interiorul clădirilor.

”Închideți ușile și ferestrele, intrați în clădiri, sunați doar la 112 dacă aveți informații despre evenimente”, au transmis autoritățile, îndemnând oamenii să asculte postul de radio local și să evite zona afectată.