Președintele PNL, Ludovic Orban, a făcut miercuri după-amiază declarații, în cadrul cărora a dezvăluit cine este candiatul liberalilor pentru a prelua funcația de președinte al Senatului, după demisia lui Teodor Meleșcanu.

”Candidatul PNL pentru șefia Senatului, care a fost și votat în Biroul Politic Național, este Alina Gorghiu”, a declarat Ludovic Orban.

Trebuie precizat că judecătorii CCR au decis, miercuri, că alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului s-a făcut în mod neconstituțional.

Sesizarea a fost depusă de parlamentari ALDE, PNL, PMP, UDMR și a unor senatori neafiliați. După publicarea motivării, Meleșcanu urmează să demisioneze din funcție.

CCR a stabilit că nu au fost respectate prevederile regulamentului Senatului.

Exclus din ALDE

Teodor Meleșcanu a fost ales pe 10 septembrie, la propunerea PSD, președinte al Senatului, deși nu făcea parte în acel moment din grupul parlamentar al PSD.

ALDE, partidul din care făcea parte Teodor Meleșcanu, avea propriul candidat pentru aceeași funcție.

Regulamentul prevede că fiecare grup poate să susține un singur candidat.

Ca urmare a alegerii lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, cu susținerea PSD, fostul ministru de Externe a fost exclus din ALDE și s-a afiliat ulterior alegerii grupului parlamentar PSD, dar acest lucru nu a contat pentru judecătorii CCR.

Sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Senatului nr. 36 din 10 septembrie 2019 pentru alegerea președintelui Senatului a fost formulată de 33 de senatori, membrii ai grupului parlamentar al Partidului Alianței Liberalilor și Democraților, ai grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, ai Grupului parlamentar al Partidului Mișcarea Populară, ai grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, precum și de senatori neafiliați.