Consiliul UE, reprezentat acum de preşedinţia română, prin negociatorii săi, a reiterat, în cadrul rundei de negocieri  avute joi, sprijinul tot mai puternic pentru candidatul francez, Jean-Francois Bohnert.

Din acest motiv, au propus ca viitoarea rundă de discuţii privind desemnarea procurorului-şef european să se amâne pentru data de 12 aprilie, în loc de 10, din cauza reuniunii extraordinare a Consiliului European dedicate Brexitului.

Niciuna dintre tabere nu este dispusă să-şi schimbe poziţia

„La începutul întâlnirii, negociatorii PE au făcut referire la poziţia exprimată de preşedintele (Antonio) Tajani ieri (miercuri – n.r.) în timpul sesiunii plenare privind situaţia dnei Kovesi şi a statului de drept în România. Negociatorii Consiliului au subliniat că întâlnirea are ca temă numirea primului şef al EPPO pentru următorii şapte ani. Este foarte important ca EPPO să fie funcţional până al sfârşitul lui 2020, cum este programat. Negociatorii PE şi-au exprimat nemulţumirea faţă de răspunsul negociatorului Consiliului. Negociatorii au informat COREPER (Comitetul reprezentanţilor permanenţi) asupra negocierilor după fiecare rundă şi nu a existat nicio schimbare a poziţiei Consiliului. Cu toate acestea, negociatorii Consiliului au fost pe deplin pregătiţi să asculte argumentele PE privind ce o face pe candidata lor mai potrivită pentru a construi EPPO”, a declarat o sursă UE pentru Agerpres.

Mai mult, „Consiliul UE a informat că viitoarea dată prevăzută pentru negocieri, 10 aprilie, este acum imposibilă, aducând în discuţie reuniunea specială a Consiliului European”.

Chiar şi aşa, dacă noua dată propusă nu va fi acceptată de Parlamentul European, acest lucru ar putea duce la „amânarea negocierilor până la formarea noului parlament rezultat din alegerile ce vor avea loc în luna mai”.

„Consiliul a propus ca dată nouă 12 aprilie. Totuşi încă nu este clar dacă Parlamentul doreşte să aibă loc această întâlnire. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci cel mai probabil negocierile se vor relua după formarea unui nou parlament”, au mai spus voci din Consiliul European.