În unele oraşe, liniile dedicate de autobuze sunt o opţiune viabilă, dar în oraşele cu străzi înguste nu sunt cea mai bună alegere. Michael McDaniel, designer în cadrul companiei Frog Design, propune o nouă soluţie pentru oraşul Austin din Texas: o reţea de gondole care să circule deasupra oraşelor din cartier în cartier.

Sistemul de gondole este considerabil mai ieftin de construit; Frog estimează că ar putea costa în jur de 3 mil. dolari pe milă. Poate transporta până la 10.000 de persoane pe oră, ceea ce înseamnă înlocuirea a 100 de călătorii cu autobuzul sau 2.000 de curse în maşină.

Spre deosebire de trenuri, designerul Frog spune că gondolele pot să ajungă aproape oriunde şi sistemul poate fi extins cu uşurinţă. Proiectul este mai uşor de implementat în oraşele care dispun de o reţea de zgârie-nori, deoarece staţiile de transfer pot fi încorporate în clădiri fără a mai fi necesară construcţia unor noi platforme la înălţime.

Criticii au atras atenţia asupra faptului că gondolele nu ar putea funcţiona normal în condiţii de vânt şi că aglomeraţia poate fi evitată şi prin limitarea traficului de maşini. Dar este o idee interesantă şi cu şanse de reuşită.
Urmăriţi-l pe Michael McDaniel care vine cu mai multe explicaţii despre acest sistem inovator.

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/55335421?badge=0" width="640" height="360" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe> <p><a href="http://vimeo.com/55335421">Michael McDaniel: Rethinking Solutions For The City</a> from <a href="http://vimeo.com/psfk">Piers Fawkes</a> on <a href="http://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

Citeşte şi Incredibil: AUTOSTRADA pe care nu rămâi ÎNZĂPEZIT niciodată