Comisia Europeană a lansat vineri o consultare publică având ca finalitate înăsprirea legislaţiei antifumat, prevăzută pentru 2012, relatează AFP.

‘Tutunul nu este un produs precum celelalte. El creează dependenţă, provoacă maladii şi suferinţă pentru cetăţenii noştri şi costuri în sistemele de sănătate pentru guvernele europene, /situaţii/ pe care le-am putea evita’, a subliniat comisarul european pentru sănătate, John Dalli.

În pofida pericolelor la care se expun, 30% dintre europeni continuă să fumeze, a explicat oficialul Comisiei, care s-a declarat ‘deosebit de îngrijorat’ de faptul că 35% dintre tinerii europeni sunt fumători.

Printre opţiunile avute în vedere de executivul european se află imprimarea generalizată pe pachetele de ţigări a unor fotografii care arată efectele nocive ale fumatului asupra sănătăţii, mizând pe descurajarea consumatorilor.

La ora actuală, numai patru din cele 27 ţări comunitare au pus în aplicare astfel de avertizări: România, Belgia, Letonia şi Marea Britanie.

Alte propuneri se referă la reglementarea mai strictă a utilizării substanţelor ce dau dependenţă.

În prezent, legea stabileşte limite maxime numai pentru nicotină, monoxid de carbon sau gudron, cere avertismente scrise pe pachete şi interzice inscripţionarea termenilor ‘light’ sau ‘cu conţinut scăzut de gudron’.

SURSA: Agerpres